Predstavnici četiri reprezentativna sindikata zaposlenih u prosveti potpisali su danas Protokol koji im je Vlada Srbije predložila, čime su prestali razlozi za organizovanje najavljenog štrajka.

Vlada Republike Srbije u kom god sazivu postojala, se obavezuje da će u narednoj godini biti vanrednih povećanja za prosvetu, a u cilju da nastavnik početnik ima platu jednaku prosečnoj plati u Republici Srbiji i obavezuje se na izmene zakonskih rešenja za smanjenje administracije u školama.

Podsetimo, Vlada Srbije ponudila je prosvetnim radnicima Protokol kojim se definišu obaveze države koje uključuju i rast plata zaposlenih u prosveti za 10 odsto od januara 2024. i uvećanje koeficijenta za obračun plate razrednim starešinama sa četiri na sedam odsto.

Šta piše u potpisanom Protokolu

U preambuli Protokola za 2023. (tekuću) godinu, dato je obrazloženje i računica povećanja plata na primeru početne plate nastavnika sa sedmim stepenom stručne spreme.

U januaru 2024. godine odnos početne plate nastavnika biće 0,93 od republičkog proseka. Protokolom se Vlada Republike Srbije obavezuje da do januara 2025. godine, izjednači početnu platu nastavnika sa republičkim prosekom u Srbiji.

U decembru 2024. godine planirana prosečna plata u Republici Srbiji biće 110 hiljada dinara (950 evra).

Potpisanim Protokolom, početna plata nastavnika treba da bude jednaka tom iznosu.

PROČITAJTE JOŠ:

Odeljenjske starešine povećanjem dodatka sa 4 % na 7 %, od januarske plate 2024. godine, imaće početnu platu 92.749 dinara (osnovica 5004,69 h koeficijent 17,32 + 7 % starešinstvo), dok će nastavnik sa 20 godina staža i odeljenjskim starešinstvom imati 99 863,00 hiljada dinara

Protokolom je predviđen zajednički rad na smanjenju administracije u školama.

Sindikati su već dostavili konkretne predloge u tom smislu, a do marta 2024. će aktivnosti biti završene i obavezujuće Protokolom.

Izmena Uredbe o koeficijentima za tehničko osoblje u obrazovnim ustanovama ne odnosi se na sve u sistemu (visoko obrazovanje) i nije rešila odnos najjednostavnijeg rada od odgovornih poslova i nosioca delatnosti. Protokolom se Vlada obavezuje da će u saradnji sa sindikatima izvršiti izmene koeficijenata u 2024. godini.

Zakonom o finansiranju visokog obrazovanja mora se dati mogućnost realne i održive finansijske politike visokoškolskih ustanova, kako bi se sprečio odliv mladih stručnjaka, asistenata i doktora nauka iz zemlje.

Vlada Republike Srbije u kom god sazivu postojala, se obavezuje da će u narednoj godini biti vanrednih povećanja za prosvetu, a u cilju da nastavnik početnik ima platu jednaku prosečnoj plati u Republici Srbiji i obavezuje se na izmene zakonskih rešenja za smanjenje administracije u školama

Navedeni Protokol potpisan 12. oktobra 2023. godine, nakon 11 godina, obavezuje državu da poboljša status zaposlenih u obrazovanju profesionalno i materijalno.

Reprezentativni sindikati će pratiti realizaciju odredaba Protokola i o svemu

obaveštavati članstvo.

BONUS VIDEO: Nastavnici okovani papirima: Administracija opterećuje prosvetne radnike

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar