Patrijarh Irinej, Mitropolit Hrizostom Foto: Printscreen/YouTube/Okanal

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom Jević, vladika koji će upravljati Srpskom pravoslavnom crkvom, stigao je u Beograd, saznaje Nova.rs.

Patrijarh Irinej preminuo je od posledica bolesti izazvane koronavirusom. On se od 4. novembra lečio na VMC (Vojnomedicinskoj akademiji na Karaburmi). Iako se najpre činilo da patrijarhovo stanje ide ka izlečenju, njemu je u poslednja dva dana naglo pozlilo: u poslednjim satima borbe sa bolešću bio je priključen na respirator.

Pročitajte još...

Tokom jučerašnjeg dana, portal Nova.rs dobio je nezvanične informacije da je patrijarh preminuo. Tu vest prenelo nam je više nezavisnih izvora, među kojima su bili i mitropoliti SPC i lekari upoznati sa lečenjem patrijarha. Ipak, iz pijeteta prema porodici patrijarha, i vernicima SPC, objavili smo zvaničan stav Srpske pravoslavne crkve, koja je u tom trenutku saopštila da je patrijarh u teškom stanju.

Prema zvaničnim izvorima, patrijarh je preminuo jutros u 7 sati. Vest o tome prvi je objavio predsednik Aleksandar Vučić, a potom je i zvanično objavljena na sajtu SPC.

Do izbora novog patrijarha, mestobjustitelj SPC (administrator, odnosno osoba koja vrši funkciju poglavara do izbora novog patrijarha) biće najstariji mitropolit iz Sinoda, što je u ovom slučaju Mitropolit dabrobosanski Hristom Jević.

Pročitajte još...

Sveti arhijerejski Sabor izabrao ga je za prvog episkopa novokreirane eparhije bihaćko-petrovačke, 23. maja 1991. godine u hramu Svetog Save u Drvaru. Administrativno eparhiju bihaćko-petrovačku primio je 22. avgusta 1991.godine. Odlukom Svetog Arhijerejskog Sabora SPC, 1. juna 2013. godine, na upražnjenu katedru episkopa zvorničko-tuzlanskih izabran je dotadašnji episkop bihaćko-petrovački Hrizostom. Dana 13. jula 2013. godine, ovaj episkop je ustoličen u Sabornom hramu Rođenja presvete Bogorodice u Bijeljini. Čin ustoličenja obavio je patrijarh Irinej. Odlukom Svetog Arhijerejskog Sabora SPC, Hrizostom je 24. maja 2017. godine izabran je za mitropolita dabrobosanskog.

Mitropolit Hrizostom Jević je ujedno i najstariji član Sinoda Srpske pravoslavne crkve. Tokom nedavnih turbulencija na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu, kad se na Sinodu razmatrao otkaz profesorima te obrazovne ustanove, Hrizostom bio među episkopima koji su se protvili otpuštanju nastavnog kadra sa PBF.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram