Poslednji dani patrijarha Irineja

Društvo 20. nov. 202007:38 > 11:00
Podeli:
Patrijarh Irinej Foto: Zoran Lončarević

Patrijarh Irinej primeljen je u bolnicu VMC Karaburma 04. novembra, kad je ustanovljeno da je zaražen koronavirusom. Iako je u početku bio bez ozbiljnijih tegoba, u poslednjih deset dana se zdravstveno stanje poglvara SPC drastično pogoršavalo, da bi danas stigla informacija da nije uspeo da se izbori sa koronavirusom.

“Došlo je do pogoršanja opšteg stanja Njegove Svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja, kao posledica COVID 19. Stalni konzilijum lekara uz prisustvo lekara prati opšte i kliničko stanje Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja. O zdravstvenom stanju Njegove Svetosti javnost će biti i na dalje izveštavana” saopštila je danas SPC.

Pročitajte još...

Dva dana nakon što je služio na opelu mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, patrijarh Irinej se zarazio koronavirusom. 

Dan nakon što je patrijarh hospitalizovan na VMC Karburma, portalu Nova.rs je rečeno da se on oseća dobro i da je, po svemu sudeći, zaražen pre sahrane.

“Njegova svetost je dobrog opšteg zdravlja. Nema nikakvih komplikacija i za sada se veoma dobro nosi sa ovim virusom”, rekao je  naš sagovornik iz Patrijaršije SPC, dodajući da se, po svemu sudeći, Irinej nije zarazio koronavirusom na sahrani mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Pročitajte još...

“Sve ukazuje na to da je patrijarh ranije zaražen. U sklopu redovne provere i zbog činjenice da je putovao u Crnu Goru, odrađen je test koji je pokazao da je pozitivan na kovid. Jedan od njegovih najbližih saradnika je još pre sahrane Amfilohija imao koronavirus i pretpostavka je da je na taj način i Irinej došao u kontakt sa koronom”, rekao je izvor našeg portala.

Deset dana kasnije, stigla je informacije o pogoršanju zdravstvenog zdravstvenog stanja patrijarha Irineja. Iz Srpske pravoslavne crkve je za portal Nova.rs rečeno da su lekari veoma zabrinuti  za zdravlje poglavara SPC, jer je koronavirus značajno uticao na slabljenje njegovog opšteg zdravlja.

Kako je rečeno našem portalu iz Patrijaršije, Irineju se nekoliko dana, pošto je primljen u bolnicu, pogoršalo stanje, međutim, verovalo se da će uspeti da prevaziđe zdravstvene probleme.

Pročitajte još...

“Već nekoliko puta je zasedao konzilijum lekara. U početku je njegova svetost zaista bio dobro, ali su se nakon određenog vremena pojavili simptomi korone. Problem je bio što su se informacije od njegovog odlaska u bolnicu u značajnoj meri skrivale. Jedan episkop je izlazio u javnost sa poluinformacijama o njegovom zdravlju i time dovodio vernike u zabludu”, rečeno je našem portalu.

Izvori našeg portala su isticali da se patrijarh Irinej se zbog lečio od kardiovaskularnih tegoba. Sagovornik Nova.rs iz VMC Karaburma, medicinske ustanove u kojoj se lečio Irinej, navodio je da je poglavar SPC u ozbiljnim godinama i samim tim ugrožena grupa koja zahteva posebnu pažnju i negu. Otežanu okolnost predstavljala je činjenica da je poglavar SPC dugogodišnji srčani bolesnik.

“Irinej više od deceniju ima problema sa srcem. I da nema, kod starijih ljudi se često jave takve vrste slabosti usled zaraze koronavirusom. Tim ozbiljnih lekara prate njegovo zdravlje i učiniće sve kako bi mu pomogli da prevaziđe ovu.

Uprkos trudu konzilijuma lekara sa VMC Karaburma, patrijarh Irinej nije uspeo da se izbori sa koronavirusom i preminuo je u 90. godini života.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar