Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Shutterstock/Nova.rs

Znate onu narodnu poslovicu: Tri puta meri, jednom seci? Izgleda da je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić ne zna, pošto je na današnjoj konferenciji za medije, dok je govorio o zagađenju vazduha u Srbiji, pre nego što je razmislio, rekao da se u trenutku, kada su Beograd i Kragujevac bili zagađeni, Bor zeleni! A to je potpuno netačno s obzirom da zvanični podaci Ujedinjenih nacija o 50 najzagađenijih gradova sveta pokazuju da se Bor nalazi na 22 mestu po zagađenosti i da je Bor najzagađeniji grad u Istočnoj Evropi.

Zvanične podatke o 50 najzagađenijih gradova sveta, među kojima je Bor na 22 mestu, pogledajte OVDE.

Naime, gradonačelnik je, razgovarajući o problemu zagađenja vazduha u Srbiji, zapravo pokušao da napravi paralelu sa zagađenjem u Boru, pa je od novinara tražio da mu objasne kako je moguće da je Beograd zagađeniji od ovog grada.

Ipak, novinar Nova.rs mu je objasnio da se u Boru ne meri zagađenje, na šta je Šapić upitao gde se meri.

Objašnjenje mu je ponudio novinar Nova.rs, Danilo Savić. Pogledajte detaljno OVDE kako je tekao razgovor, a mi vam prenosimo u kratkim crtama:

Šapić: Dajte mi objašnjenje, kako Bor nije bio zagađen. U momentima kad su Beograd i Kragujevac bili zagađeni na aplikaciji, Bor se zeleni… Hajde, dajte mi objašnjenje. Pa, nema… Molim?

Nova.rs: Tamo se ne meri zagađenje.

Šapić: A ovde gde se meri?

Nova.rs: Imamo bazne stanice. Postoje određene čestice koje se mere u određenim gradovima, a tamo gde nemate zagađanje zapravo se i ne meri. To stručnjaci govore.

Šapić: Gde se ovde kod nas nalaze te merne stanice? Raspitajte se gde se nalaze. Nije to sad važno, nije to sad objašnjenje. Ne želim da opovrgavam činjenicu da je vazduh zagađen, ali nemojmo da plašimo ljude.

Pročitajte još:

U studiji „Unapređenje upravljanja kontaminiranim lokalitetima u Srbiji“ navodi se da su stanovnici Bora podložni većem stepenu oboljevanja od svih vrsta malignih tumora nego žitelji drugih krajeva Srbije.

Foto:N1

Tokom predstavljanja rezultata građanskog merenja vazduha u Srbiji, Branislava Matić Savićević iz Instituta „Dr Milan Jovanović Batut“ rekla je da je Bor „crna tačka Balkana“ i dodala da u Boru ima problema sa arsenom i kadmijumom.

Prema istraživanju „Kako živeti na kontaminiranom području“ koji je izradila Asocijacija za razvoj grada Bora, arsen može uzrokovati veliki broj oboljenja i poremećaja – rinitis, bronhitis, laringitis hipotenziju, aritmije i drugo.

Foto: N1

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić najavio je da će građani Bora imati čistiji vazduh od naredne godine.

„Ubrzano se radi na izgradnji nove topionice – strateški partner je uveliko u izgradnji topionice zbog smanjenje uticaja na životnu sredinu i SO2 i povećanja kapaciteta proizvodnje“, naglašava Milikić.

Početkom juna Grad Bor je usvojio kratkoročni akcioni plan za smanjenje zagađenja koji podrazumeva da, kada dođe do prekomernog zagađenja, odeljenje Gradske uprave za ekologiju obaveštava Ministarstvo ekologije, Ministarstvo rudarstva, kao i samog zagađivača.

BONUS VIDEO: Šapić pokušao da drži slovo o zagađenju vazduha, poklopio ga novinar Nova.rs

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar