Ekološki aktivisti organizovali su večeras od 18 časova protest u Čačku protiv rudarenja litijuma i bora, odnosno kompanije "Rio Tinto" koja planira projekat "Jadar". Oni navode da neće dozvoliti da se ovaj poduhvat ostvari, jer bi se time zagadili voda, vazduh i zemljište.

Govornici su bili Zlatko Kokanović i Nebojša Petković iz Udruženja „Ne damo Jadar“, Dragan Gidra Božović iz „Naše selo Pranjani“, profesor dr Duško Brković, Dragan Simović i Jevđenije Julujan Dimitrijević.

Zlatko Kokanović kaže za portal Nova.rs da je glavna poruka da meštani Nedeljica sa svojim saborcima neće dozvoliti da kopaju.

„Ova priča je iznad svih priča. I iznad politike, verskih i nacionalnih opredeljenja. Zajedno možemo uspeti i pobediti“, kaže naš sagovornik.

On sa nestrpljenjem očekuje sednicu grada Loznice koja će se održati sutra.

Zlatko Kokanović, Ekološki aktivisti organizovali su večeras od 18 časova protest u Čačku protiv rudarenja litijuma i bora Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

„Oni treba da usvoje Prostorni plan za projekat ‘Jadar’. To im je jedan od prvih i najbitnijih koraka za kompaniju. Mi moramo biti u pripravnosti i nećemo dozvoliti da se to dogodi. Samo branimo svoje, kao i Srbiju od ove vlasti. Nećete kopati i pašćete na Jadru“, kategoričan je Kokanović.

Na naše pitanje kako će to sprečiti on odgovara: „Bićemo prisutni, pozvaćemo ljude i nadam se da će odbornici vladajuće strukture biti svesni. Oni ne moraju da glasaju za PP, ili da ne dođu na sednicu uz opravdanje. To bi bio patriotski čin sa njihove strane. Ako nemaju, onda ćemo tek krenuti u radikalnije mere“, zaključio je Kokanović za Nova.rs. ističući da je „jadna država kojoj je na put stao jedan seljak“.

Ekološki aktivisti organizovali su večeras od 18 časova protest u Čačku protiv rudarenja litijuma i bora Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Prema rečima aktiviste i moderatora skupa Jevđenija Julijana Dimitrijevića, ukoliko bi se to dogodilo našu zemlju ne bi imao ko da hrani. On ocenjuje za Nova.rs da posledice nisu još tako strašne, ali one postoje u istočnim predelima Srbije.

„Dakle obe su u Boru Majdanpeku. Teške kako po fizičko tako i mentalno zdravlje ljudi. Ništa manje su ugrozile biljke i životinje, praktično čitave ekosisteme“, zaključio je on.

Jevđenije Julijan Dimitrijević, Ekološki aktivisti organizovali su večeras od 18 časova protest u Čačku protiv rudarenja litijuma i bora Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Ljiljana Bralović iz SEOS-a poručila je vlastima u Beogradu da budu spremni na otpor građana.

„Mi ćemo usvojiti zakon protiv rudarenja na protestima i blokadama koji je bio u skupštinskoj proceduri. Nećemo dozvoliti ni dovođenje ostalih prljavih korporacija u Srbiju budući da je očigledno da su predstavnici vlasti rešili da to učine. Oni će, gde god budu našli nekome što je iz belog sveta nekome interesantno da to urade“, kaže Bralović za Nova.rs.

Ujedno je najavila za subotu blokadu u Šapcu, a u nedelju SEOS sabor u Gornjim Nedeljicama.

Ljiljana Bralović, Ekološki aktivisti organizovali su večeras od 18 časova protest u Čačku protiv rudarenja litijuma i bora Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Dragan Gidra Božović je podsetio da je „Rio Tinto“ kompanija koja je stvarala velike probleme u celom svetu. SANU je, kako kaže, dala svoje mišljenje, kao i ekonomski stručnjaci.

„Kojim naučnicima treba verovati? Verovatno predsedniku i lobistima ove kompanije. Zašto dajemo tolike subvencije stranim preduzećima? „, upitao je on zahtevajući da se deca ne hapse.

Ja nemam straha, imam želju da me uhapse, ali na kraju ne mogu sve da nas pohapse i pobiju. Na kraju će narod pobediti, siguran sam, istakao je on. 

Profesor dr Duško Brković kaže da je Čačak uvek bio mesto pokretanja i progresivnih ideja.

Duško Brković, Ekološki aktivisti organizovali su večeras od 18 časova protest u Čačku protiv rudarenja litijuma i bora Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

„Naivno smo očekivali nešto od republičke Skupštine. Ipak,  mislim da ovoj pošasti ‘Rio Tintu ‘ treba stati na kraj“, rekao je on. Upitan da li bi protestu trebalo da se priključi i Emir Kusturica navodi da je dobrodošao. „Jasno je da bez opozicije ništa ne može da se uradi. Bilo ko od poznatih ličnosti je uvek poželjan“, rekao član Suvoborske grede i SRCA , Duško Brković.

Poljoprivrednik iz Dobrinje, Dragan Simović ocenjuje da se narod stišao kada je u pitanju borba protiv rudarenja.

Dragan Simović, Ekološki aktivisti organizovali su večeras od 18 časova protest u Čačku protiv rudarenja litijuma i bora Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

„Čekamo akciju da bi se desila reakcija. Ipak spremno ih čekamo. Ljudi koji su na vlasti lobiraju za strane kompanije. Dok se bavimo Jadrom na Homolju buše dan i noć“, kaže Simović.

Jadar je ništa drugo nego noga u vrata za rudnike koji se tek za Srbiju spremaju, zaključio je Simović.

Nebojša Petković navodi da ukoliko se realizuje projekat ‘Jadar’  svima u zemlji se piše loše. On podseća da u Gornjim Nedeljicama ima živih 170 domaćinstava i 500 stanovnika. Ukoliko bi se otvorio rudnik to bi bilo pogubno za ceo kraj, kaže Petković.

Nebojša Petković Ekološki aktivisti organizovali su večeras od 18 časova protest u Čačku protiv rudarenja litijuma i bora Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Na protestu se slošilo jednoj osobi pa je reagovala služba hitne pomoći. Inače na skupu je prisustvovalo skoro dve hiljade ljudi.

***

BONUS VIDEO – U Čačku protest protiv iskopavanja litijuma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare