Foto: Nova.rs

Sedam dana pre početka školske godine direktor Osnovne škole "Ljuba Nenadović", koja se nalazi u Žarkovu, doneo je odluku da rasformira odeljenja sedmog razreda i napravi nova, tvrde roditelji u izjavama za Nova.rs. Oni navode da je to učinio kako bi rešio problem sa sedam problematičnih učenika. Zbog toga je danas održan protest ispred škole.

Majka jednog đak Mirjana O. kaže za naš portal da je od pet odeljenja sedmog razreda direktor OŠ Ljuba Nenadović napravio šest.

„Po novom zakonu odeljenje neće smeti da ima više od 28 đaka, ali se taj zakon od ove godine primenjuje na decu koja su upisala prvi razred, a ne na već postojeće generacije. Direktor škole je to iskoristio, rasformirao je ceo sedmi razred od pet odeljenja, i to tako da je svu decu istumbao i napravio šest“, objašnjava naša sagovornica.

Ona je dodala da su deca u pubertetu, adolescenti, da se ona znaju od prvog razreda, a neka čak i od vrtića i da je takva odluka stigla u lošem trenutku.

Foto: Nova.rs

„Mi smo pitali zašto, a direktor je u poruci koja je preko viber grupe stigla od razrednog starešine, obrazložio da je to rešenje za problematičnih sedmoro dece koja su do sada bila u jednom odeljenju. Škola pokušava sa njima da se izbori još od petog razreda i nisu uspeli“, požalila se žena.

Mirjana nam je objasnila da će njeno dete imati samo četiri druga iz svog starog odeljenja.

„On je to uradio nedelju dana pre početka nove školske godine, nikoga nije pitao, niti se konsultovao sa savetom roditelja, pomenuo ništa nije i samo nas je doveo pred svršen čin“, dodala je ona.

Ona kaže da je za danas bio organizovan protest ispred škole baš zbog toga da se deca ne bi razmeštala i da ne bi došlo do nekih problema.

Foto: Nova.rs

„Roditelji su slali mejlove, informisali, a mi smo konkretno organizovali protest da bi pokušali da se dogovorimo sa direktorom da to ne radi, zato što je za sutra sazvao roditeljski koji je juče najavio, gde će nam podeliti spiskove dece po razredima, ali smo mi već do spiskova došli. Protest je bio u 12h danas, bili smo ceo sat i niko nam nije otvorio vrata“, objasnila je sagovornica.

„Celo to odeljenje je bilo pod prismotrom u petom razredu, međutim oni nisu uspeli da reše problem, jer su to deca koja ne prezaju ni od čega. Umesto da direktor ukorima sankcioniše, jer znate vi ako se tako ponašate, napadate profesore, treći ukor znači da letite iz škole“, objasnila je sagovornica.

Žena nam je objasnila da se grupa od nekih 120 roditelja organizovala, da pokušaju da se dogovore sa direktorom ili da dobiju neku povratnu informaciju.

Pročitajte još:

„Pošto danas nismo uspeli, sutra će roditelji istupiti pred direktora na roditeljskom sastanku, ako ni tada ne uspemo ništa da uradimo, mi u ponedeljak nećemo poslati decu u školu. Neki roditelji razmišljaju da traže čak i ispisnicu“, dodala je Mirjana za portal Nova.rs

Direktor: Dobili smo saglasnost Školske uprave i Ministarstva

U odgovoru direktora koji su dobili roditelji, a u koji je naš portal imao uvid, navodi se da je škola za rasformiranje odeljenja dobila saglasnost Školske uprave Beograd i Ministarstva prosvete, te da je takav potez bio neophodan jer „broj učenika po odeljenju prevazilazi zakonski maksimum od 30, što otežava kvalitetan obrazovno-vaspitni rad“.

„Uz to, u nekim odeljenjima postoji veći broj učenika sa problemima u ponašanju koje je nužno razdvojiti. Nova odeljenja sedmog razreda formira pedagoško-psihološka služba naše škole u skladu sa svim relevantnim pedagoško-psihološkim principima i kriterijumima. Molimo vas da imate poverenja u školu da će ovaj važan zadatak biti obavljen kako treba. O spiskovima učenika u novim odeljenjima bićete obavešteni do kraja ove sedmice. Hvala vam na razumevanju“, stoji u poruci kojom je Đuro Kosić, direktor škole, obavestio roditelje o formiranju novih odeljenja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare