Psiholog i profesor Filozofskog fakulteta Aleksandar Baucal Foto: N1

Dok u javnosti traje rasprava da li deca treba da se vrate u OŠ “Vladislav Ribnikar” nakon masovnog ubistva, psiholog i profesor Filozofskog fakulteta Aleksandar Baucal kaže da je pažnja previše brzo pomerena sa potreba ljudi koji su najveće žrtve.

Činjenica da su neki roditelji za a neki protiv povratka u školu, a stručno gledano sve preporuke za ovakve događaje kažu da deca treba da se vrate u rutinu, koliko god to bilo bolno, kaže Baucal.

Međutim, povratak u nastavu je sada postao simbol podele i mi ne možemo da primenimo tu preporuku jer je ona promenila svoje značenje, rekao je Baucal u emisiji Iza vesti na N1.

Ako roditelji koji su prošli kroz najveću tragediju doživljavaju povratak dece u školu kao nešto što ih izoluje i marginalizuje, mi bi to morali da uzmemo u obzir, kaže on.

“Možda će nam dugoročno biti cilj da se vrate, ali moramo da nađemo zaobilazni put koji neće deliti roditelje”, rekao je on.

Baucal kaže da bi preporučio “i ministarstvu i svima nama” da prvi prioritet bude da se roditelji ne dele.

Upozorava da, ako se školska godina završi sa ovim podelama, biće mnogo teže pružiti podršku školi i roditeljima.

Ističe i da je bitan društveni aspekt jer su na tom planu nastali uslovi da se ovo desi, i kaže – “mi smo stvorili društvo u kom je i neka bazična normalnost nestala”.

Činjenica da vodeći političari nisu došli na mesto događaja da makar stave cvet je definisalo odnos između većine građana i njih, jer većina građana ne može da ih doživljava kao oslonac u ovakvoj situaciji, rekao je Baucal.

“Ovde se sada vidi zašto je važno da imamo predsednika koji bi bio predstavnik svih građana, a ne samo jedne političke stranke”, kaže on.

Ne treba izjednačavati građanske proteste i ono što čini vlast, jer protesti su izraz građana kojima je neprihvatljivo da žive u ovim okolnostima, rekao je.

#related-news_1

Upitan za to što vlast prinudno dovodi ljude na svoj kontramiting, Baucal kaže da je to “još jedan pokazatelj da vlast nije zauzela dobar pristup u ovoj situaciji, da i dalje pre svega razmišlja o nekom očuvanju svojih pozicija, a to je kontraproduktivno”.

“Ja bih sve građane koji su naterani da dođu na taj veliki miting koji organizuje vlast pozvao da citiraju predsednika SNS koji je rekao da niko ne dođe ako je nateran, i da pozivajući se na tu izjavu odbiju da dođu na taj miting”, rekao je Baucal.

BONUS VIDEO: Ana Dimitrijević: Zašto deca (ne) treba da se vrate u „Ribnikar“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar