Foto: Privatna arhiva

U vreme kada mnogi srednjoškolci sanjaju o skupim i novim automobilima poput onih koje voze njihovi idoli influenseri i jutjuberi, zbog mladog profesora koji s vremena na vreme u školu dođe u legendarnoj Zastavi 101, popularnom "kecu", sve više srednjoškolaca iz vranjske Tehničke škole želi da im prvi auto bude upravo neki "jugić ili fića koje bi sredili". Ima i onih kojima je "kec" predmet ismevanja, priča za portal Nova.rs profesor Danilo Petrović, ali su mu najzanimljivi oni koji bi o tome da pričaju baš kada dođe vreme za odgovaranje.

Dvadesetsedmogodišnji profesor Danilo iz Vranja u srednjoj Tehničkoj predaje praktičnu nastavu iz predmeta Mašinstvo. Iako učenici obožavaju da ga vide u legendarnom „kecu“, ipak se ne usuđuje da često njime dolazi na posao.

„Ne znam kako je u Beogradu, ali ovde, iskreno, malo se bojim nestašluka i da mi ga ne demoliraju“, kaže u šali.

Foto: Privatna arhiva

Dodaje da se često dešava da učenici pokušavaju da mu odvuku pažnju pitanjima o njegovom automobilu i dogodovštinama sa putovanja, naročito kada dođe vreme za odgovaranje.

„Prate instagram stranicu i stalno kao da sakupljaju materijal i čekaju da me nešto novo pitaju. Ipak su to mašinci, saobraćajci, to ih zanima, vole da slušaju sve o automobilu“, dodaje.

Kako kaže, pojedina deca sa žarom pričaju kako bi hteli da imaju i srede nekog „jugića“ ili „fiću“.

„Iskreno, deca čiji roditelji imaju veća finansijska primanja nisu zainteresovana, dođe im kao predmet ismevanja, ne prihvataju to u potpunosti, svi bi, recimo, nemački auto, naše ne prihvataju“, kaže Danilo.

Objašnjava da sve postane drugačije kada se uđe u svet oldtajmera – živite sporije, ne možete da „letite“ autoputem, vozite se lagano i razgledate okolinu.

„Današnja deca su navikla da ne vide ništa sa strane od tačke A do tačke B, gde je tu draž?“, pita se on.

Kaže, kada bi imao sponzora, otišao bi njime i do Japana! Prvi vlasnik legendarne Zastave 101 sa kojom je profesor obišao Balkan je njegov deda, a ne planira da ga ikada proda.

„Ovim automobilom su majku odvezli na porođaj i u njemu su me dovezli kući prvi put. U maju ću ja voziti sestru na njeno venčanje. Stalno dobijam ponude za iznajmljivanje, bio je i na filmu, u „Tragu divljači“. Bilo je mnogo ponuda i za prodaju i to za veliki novac. Ali neću ga nikada prodati, ostaje sa mnom“, kaže on.

Foto: Privatna arhiva

Auto koji je pre 10 godina proglašen za najlepšeg „Stojadina“ u Srbiji, stariji je od Danila dvadeset godina.

****

BONUS VIDEO: Oldtajmeri u Nišu: Mladi da se upoznaju, stariji da se prisete

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar