Podeli
Foto: Printscreen; prof. dr Miroslav Savić

Profesor Farmaceutskog fakulteta Miroslav Savić izjavio je da je najbolji savet koji može da uputi građanima da prime vakcinu protiv kovida 19 koja je dostupna u datom momentu, što  znači da ili ne označe nijednu grupu od ponuđenih vakcina prilikom elektronske prijave za vakcinaciju ili da označe sve.

“Objektivno niko na svetu ne može da kaže da je jedna od platformi koje su ponuđee najbolja i na kraju će se verovatno pokazati da su u pitanju samo nijanse, stoga  bilo bi stručno neutemeljeno favorizovati jednu od platformi”, rekao je Savić, koji je član Komisije za registraciju lekova pri Agenciji za lekove, za današnji list Danas.

On je istakao da je “suviše rano govoriti o finalnim podacima o karakteristikama vakcina” da bi mogla da se da preporuka da određene grupe stanovništava treba da prime određenu vakcinu.

“Ono što znamo jeste da se sa starenjem smanjuje imunsksi odgovor i očekuje se da je ukupan efekat vakcinacije potencijalno manji kod starijih nego kod mlađih”, objasnio je Savić.

* * *

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar