Foto:N1

U Srbiju je stigao prvi kontigent od milion vakcina protiv koronavirusa kineske kompanije Sinofarm.

Na aerodrom „Nikola Tesla“ sleteo je avion „Er Srbije“ sa prvim kontigentom kineske vakcine Sinofarm. U Srbiju je dopremljeno osam kontejnera sa 125.000 vakcina.

Avion su dočekali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo.

Kako je najavio Krizni štab, u Agenciji za lekove već je započeta procedura kontrole da li vakcina odgovora svim standardima i očekuje se da se „ako to prođe uspešno“ već u nedelju ili ponedeljak krene sa vakcinacijom.

„Velika mi je čast i zadovoljstvo što danas zajedno sa predsednikom Vučićem dočekujem dolazak vakcine kineske kompanije Sinofarm. Naša dva naroda se bore rame uz rame sa kovidom 19“, istakla je ambasadorka Kine u Srbiji, Čen Bo.

Ona je podsetila da će kineske vakcine biti javno dobro.

Nakon 16 dana od registracije u Kini, ova vakcina, kako ističe – stiže u Srbiju.

„Danas je važan dan u borbi protiv koronavirusa, za nas i našu zemlju. Na ovom aerodromu smo počeli sačekujući robu iz NR Kine, kasnije iz EU i mnogih drugih zemalja, slali tu opremu mnogim drugim. Želim da se zahvalim Kini što nam je poslala milion doza vakcine. Hvala predsedniku Siju što je uvek imao razumevanja za našu zemlju i nesebično nam pomagao“, naveo je Vučić.

On je ukazao da će se sa milion doza vakcinisati pola milion ljudi. To je, kako kaže, veliki obrt i pomak unapred u borbi protiv kornavirusa.

„U ponedeljak nam, kako navodi, stiže još 19.500 Fajzerove vakcine, a u utorak još 250.000 Sputnjik V, tako da ćemo imati preko 1,4 miliona doza do srede u Srbiji“, istakao je Vučić.

Vakcine su važne za zdravlje, to je broj jedan.

A broj dva je – ekonomija.

„Gledaćemo da se što pre vratimo i radimo više. Moraćemo svi da radimo sve više, da bismo pokrenuli zemlju i 2021. i 2022. bili među najuspešnijima u Evropi. Hoćemo da budemo prvi po rastu u Evropi“, naveo je on.

Nove ekonomske mere najavio je za desetak dana.

„Moja inicijativa je potekla prema Vladi Srbije, a to je da na prioritetnu listu za vakcinaciju stavimo i novinare. Zamolio sam premijerku i ministra Lončara da to urade odmah, da od ponedeljka i utorka mogu i novinari odmah da se vakcinišu, da ne ugrožavaju ni sebe, ni svoje najbliže, ali ni sagovornike sa kojima razgovatraju na terenu „, naveo je Vučić.

On je istakao da ga plaši novi soj virusa.

„Mi sad pregovaramo preko Kovaksa i o  463.000 Astra Zeneka vakcina, a onda ćemo da tražimo i Moderninu, da imamo 5,6 vakcina do juna, jula meseca“, naveo je Vučić.

Najmanje sto dana je rađeno da dopremanju kineske vakcine, naveo je Vučić.

„Veliko hvala ljudima koji su preminuli od koronavirusa, zatim pilotima Er Srbije Goranu Veličkoviću i Svetislavu Vranić. Er Srbija obavila veliki posao u borbi protiv koronavirusa, dodatnoosnažena ima obavezu da bude najbolja avio-kompanija u regionu“, naveo je on.

Do sada smo sve vakcine nabavili na osnovu bilateralnih sporazuma, istakao je Vučić.

„Preko Kovaksa nismo dobili, kao ni drugi, nijednu vakcinu, iako smo platili 4,85 miliona dolara kotizaciju, dali smo još dva miliona evra. Oliver Verhelj je dobar čovek i ja ne sumnjam. Za nas će jesen biti teža“, naveo je predsednik Srbije.

On je potvrdio da će se vakcinisati za nedelju dana.

„Za sedam, osam dana ću i ja da se vakcinišem. Važno mi je da nisam bio među prvima, da ne kažu – sebe si spasavao. Mnogo važnije nego da ja primim vakcinu je da je prime stariji ljudi u našoj zemlji“, naveo je Vučić.

Prema njegovim rečima – nema mnogo razlike u proceduri prilikom odobravanja vakcina u Agenciji za lekove.

„Mi smo tražili dokumentaciju, ali nismo učestvovali u trećoj fazi, da ne kažu da se od nas prave pokusni kunići. Čekali smo da Kina i druge zemlje daju svoje dozvole“, naveo je Vučić.

* * *
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare