"Kolegi stigao porez na psa koji je uginuo 2009. godine, rešenje o izvršenju i skidanje 1/3 plate, da li u ovoj državi ima neko zaposlen u bilo kojoj instituciji da ima malo mozga ? Uskoro ćemo plaćati porez na upotrebu sopstvenog toaleta", gomilu tema, pitanja i problema potegla je Tviter objava sa ovakvom porukom i priloženom dokumentacijom. Po svemu sudeći, reč je o taksi na opasne pse, koja je na teritoriji Beograda bila na snazi početkom 2012. godine, a ukinuta posle malo više od pola godine.

Odluka o uvođenju takse na opasne pse u Beogradu je stupila na snagu 1. januara 2012. godine, a ukinuta je krajem septembra iste godine. Kako je tada objašnjeno, vlasnik „opasnog“ psa je dužan da uplati 2.500 dinara do 15. u mesecu za prethodni mesec. Obavezu da plati je imalo nešto više od 3.000 građana.

Pod opasne pse su prema tada usvojenim propisima podrazumevali pitbul terijeri, bul terijeri, staford terijeri, američki staford terijeri ili mešanci tih rasa.

Po svemu sudeći, ovi propisi su se „povampirili“ i stižu na naplatu sa više od 10 godina zakašnjenja, pa  vlasnika psa koji je odavno uginuo čeka dug od ukupno 47.169 dinara, a od te sume na kamatu otpada 22.430 dinara.

Ova objava koja je nedavno podeljena na Tviteru, zbunila je građane toliko da u nju nisu poverovali. Ipak, stigla je dokumentacija kao dokaz. Treba podsetiti i da ovaj slučaj nije prvi takve vrste, o sličnom problemu mediji su pisali i pre skoro 6 godina.

Zastarevanje

Dug za porez zastareva za pet godina. Ovaj rok od pet godina počinje da teče od 1. januara naredne godine od one u kojoj je nastala poreska obaveza.

To je predviđeno Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

„Nakon isteka tog roka od pet godina, nastupa zastarelost naplate poreske obaveze, što za građane koji su poreski obaveznici zapravo znači da nemaju zakonsku obavezu da plate utvrđeni iznos poreza. U tom slučaju bi najbolje bilo da se građani pismenim putem obrate Poreskoj upravi i istaknu zastarelost predmetnog potrazivanja“, objašnjava advokat Svetlana Pavlović.

Za razliku od obaveza po osnovu komunalnih usluga, gde prinudnu naplatu rade javni izvršitelji, poreske obaveze još nisu „pale“ u njihovu nadležnost – prinudnom naplatom poreskih dugova bavi se isključivo Poreska uprava.

Međutim, krovni zakon koji reguliše postupanja poreznika predviđa i da se zastarelost prekida svakom radnjom Poreske uprave preduzetom protiv poreskog dužnika u cilju utvrđivanja i naplate poreza. To, praktično, znači da bi uručivanjem opomene za neplaćeni porez nastupio prekid zastarelost.

„Posle prekida zastarelost počinje teći iznova, a vreme koje je proteklo pre prekida ne računa se u rok za zastarelost“, predviđa zakon.

Vlasnici pasa zbunjeni

pas

Pojava ovih zastarelih dugovanja dodatno je zbunila i uznemirila vlasnike pasa zbog nedavno pokrenute ideje da se porez za pse uvede svim vlasnicima. Ideju je pokrenuo Kinološki savez Srbije i njegov predsednik Mahmud al Dagistani.

Naime, Dagistani je pre oko mesec dana pokrenuo lavinu svojom izjavom da bi trebalo uvesti porez na pse i da ga mnoge evropske zemlje imaju, bez obzira na to o kojoj veličini psa je reč.

„Sećam se da su šezdesetih godina postojali punktovi za vakcinaciju pasa. Svaki vlasnik bio je obavezan da vakciniše psa, plus da plati određeni iznos kao porez. Ako treba da se plati porez za psa, ja sam za to. Neka bude 1.000, 2.000, 3.000 dinara. Pomnožite to sa sa brojem vlasnika, pa neka ih je 400.000, vidite kolika je to suma novca“, rekao je Dagistani za današnju „Politiku“.

Na opasku da bi uvođenje poreza moglo da dovede do toga da veliki broj vlasnika pasa, zbog dodatnog troška, izbaci ljubimce na ulice, Dagistani je rekao da bi to moglo lako da se reši, pošto su psi čipovani i zna se ko su im vlasnici pa bi oni morali da plate kaznu.

Od tog novca bi se, prema njegovim rečima, finansirali azili za pse.

Dagistani smatra i da bi trebalo pojačati rad komunalnih službi koje bi kontrolisale vlasnike pasa koji svoje ljubimce slobodno šetaju. Za svaki incident u kojem učestvuje pas on krivi vlasnika navodeći da vlasnik ima obavezu da brine o psu.

Ovakav predlog još nije ozvaničen, ali svakako pobuđuje burnu polemiku u javnosti, vatru dodatno potpiruju prispela dugovanja za takse koje su davno ukinute. Vlasnicima pasa zasada jedino preostaje da pažljivo prate sve informacije o eventualnim novim taksama i dobro prouče sve propise o zastarelosti dugovanja.

„Imam prijatelja u Nemačkoj koji godišnje porez za psa plati 150 evra“: Iz Kinološkog saveza objašnjavaju ideju koja je izazvala „rat“ na društvenim mrežama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare