"Srećna kornjača"
"Srećna kornjača"; Foto: Mediadrumimages/NHM / Media Drum World / Profimedia

Organizacija Mladi istraživači Srbije saopštila je danas da je pokrenula kampanju prikupljanja novca za nabavku opreme, koja će pomoći zaštiti strogo zaštićene vrste barske kornjače u Specijalnom rezervatu prirode "Kraljevac".

Kampanja „Kornjača Spornjača“ pokrenuta je na platformi Donacije.rs, a za opremu, odnosno GPS lokatore koje biolozi istraživači postavljaju na ženke barske kornjače, kao i instrumente za merenje i bubnjeve za hvatanje kornjača, potrebno je milion dinara, navodi se u saopštenju.

U Srbiji je u toku nacionalno biloško istraživanje koje treba da proceni status ugroženosti barskih kornjača, a cilj je da se lokatori postave na oklop kornjača, kako bi se pratilo njihovo kretanje.

Istraživač Biološkog fakulteta u Beogradu, herpetolog Marko Maričić, koji vodi terenske aktivnosti u okviru tog istraživanja, naveo je da gravidne ženke kornjače izlaze iz vode i traže mesto na kopnu, gde kopaju gnezdo i polažu jaja.

PROČITAJTE JOŠ:

„Na tom putu često stradaju, zgaze ih automobili, traktori, ljudi. GPS uređaji će nam pomoći da utvrdimo kuda se kreću i da te puteve, kao i gnezda, zaštitimo“, kazao je Maričić.

Barska kornjača je, prema zakonodavstvu države Srbije, strogo zaštićena vrsta, a ;uživa i status međunarodne zaštite prema Direktivi EU o staništima i prema Bernskoj konvenciji koju je i Srbija ratifikovala.

Samo u centralnom delu jezera „Kraljevac“, koje se nalazi u selu Deliblato u južnom Banatu, živi, procenjuje se, od 170 do 260 barskih kornjača, koje su autohtona vrsta u Srbiji, prepoznatljiva po žutim tufnama ili pegama na oklopu.

Zaplenjene zaštićene zmije i kornjača Foto: Uprava Carina

Barska kornjača je ugrožena zbog uništavanja njenog staništa, zagađenja vode i zemljišta u kojima živi, hemikalija i pesticida u vodi, zbog gaženja i fizičkog uništavanja, ali i zbog neodgovornog ponašanja ljudi koji je uzimaju iz prirodnih staništa i odnose kući da bi bila kućni ljubimac.

Istraživanje koje je sada u toku treba da utvrdi status ugroženosti barske kornjače prema kriterijumima Međunarodne unije za zaštitu prirode.

BONUS VIDEO: Ekologija i zagađenje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare