Nebojša Petković Foto: Printscreen/N1

Povodom odluke Ustavnog suda kojom se otvaraju vrata ka kopanju litijuma u dolini Jadra, aktivista Nebojša Petković kaže da ova odluka nije konačna, da postoji još mnogo koraka, ali da oni ne beže ni od potencijalnih blokada.

Petković objašnjava da odluka još uvek ne postoji, već da postoji saopštenje, koje je, kako pravnici kažu, nejasno.

„Neke bivše sudije Ustavnog suda u penziji kažu da je sud to uradio na pravi način. Ja nisam pravnik, ne razumem se. Odluka je inače očekivana i pre dve godine kada je uredba ukinuta. Mnogi pravnici su govorili da je to urađeno nezakonito i protivustavno. Nemamo problem sa tim što je Ustavni sud ukinuo nešto neustavno, već zato što je stavio na dnevni red nešto što je godinu dana starije od inicijative koju je podneo Rio Tinto“, ukazuje Petković za Danas.

Ističe da oni čekaju odluku u kojoj će sve pisati i da je Ustavni sud uredbu ukinuo po zakonu, ali da nije ispoštovao redosled predmeta.

„Nije ta odluka ključna, ima još mnogo koraka. Mi ćemo održati sastanak i dogovorićemo se šta ćemo i kako uraditi. Ne bežimo od mogućih blokada, naravno da će se desiti ako procenimo da je to rešenje. U ovom trenutku se moramo odgovorno ponašati i sagledati sve aspekte priče“, zaključuje Petković.

Podsećanja radi, Ustavni sud je juče doneo odluku kojom je utvrdio da Uredba o prestanku važenja Uredbe o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita „Jadar“, nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom.

Uredba je, kako je ocenio taj sud, doneta na način koji nije u saglasnosti sa Članom 3. Ustava i odredbama Zakona o Vladi i Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu.

Predstavnici Ustavnog suda odbili su juče da odgovore ekološkim organizacijama da li je tačna nezvanična informacija da će danas ukinuti odluku Vlade Srbije o ukidnju Uredbe.

Kada je objavljena odluka Ustavnog suda koja potvrđuje da je to ipak učinjeno, ekološke organizacije su saopštile da je ne priznaju i najavile nove proteste.

***

BONUS VIDEO – „Pitanje iskopavanja litijuma tema iznad svih tema, a Ustavni sud ispunjava želje vlasti“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar