Foto: Shutterstock

U Beogradu se pojavila nova vrsta prevare u kojoj se sudari namerno izazivaju, a meta prevaranata su skuplji automobili. Korisnici društvenih mreža navode da ta prevara u Beogradu kruži, nakon manjih sudara u saobraćaju. Prevaranti naglo zakoče kako bi ih automobil iza udario.

Kako piše RTS, škripa guma i kočenje pa zatim sudar automobila – logično je da bi svi to da izbegnu. Ali na društvenim mrežama se pojavila informacija da pojedini vozači namerno izazivaju lakše sudare kako bi dobili novac za minimalnu štetu.

„Čuo sam da se dešavaju u gradu, ali nisam imao takav susret“, rekao je anketirani vozač.

Ljudi se služe svakakvim stvarima da dođu do novca, dodaje drugi.

Foto:N1, Shutterstock MUP Srbije

Prevaranti odbijaju da pozovu policiju i traže novac na licu mesta. Ova vrsta prevare postoji već 10 ili 15 godina, kažu stariji vozači sa kojima smo razgovarali.

Prevaranti naglo zakoče kako bi ih automobil iza udario. Ko je tu kriv i da li uvek treba sačekati policiju – mišljenja su različita.

Taksista kaže da je kriv onaj pozadi jer ne drži rastojanje. Drugi vozač kaže: Pa ja sam kriv zato što nisam držao odstojanje.

„Da razbijemo jedan mit koji postoji, a to je da je uvek kriv onaj otpozadi kada dođe do sudara – to nije tačno. Može da bude kriv i onaj otpozadi zbog nedržanja odstojanja, ali naglo kočenje osim ako ne izbegavamo opasnost nije dozvoljeno. To znači da neko ko se kreće ispred vas ukoliko bez opravdanog razloga naglo zakoči, a vi udarite u njega otpozadi, onda je on kriv“, kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

PROČITAJTE JOŠ

Prema Zakonu o bezbednosti u saobraćaju svako vozilo mora da bude osigurano i da ima evropski izveštaj. U saobraćajnim nezgodama bez povređenih niko nije dužan da prizna krivicu, već da popuni izveštaj.

Tada će osiguravajuća kuća proceniti da li će i kome naplatiti štetu. Sačekati policiju ili popuniti izveštaj, stoji u propisima. Ipak, nekad se vozači dogovore oko cene, ne zovu policiju niti popunjavaju evropski izveštaj. To nije po pravilima, ali nije ni kažnjivo.

„Drugi vid nezgoda jeste kada se vozilo naglo prestroji u traku u kojoj se kreće žrtva i naglo zakoči, onda žrtva udara otpozadi to vozilo i onda se opet pravi drama i stvara se panika. To je još jedan dodatni razlog da mu ne platite na licu mesta nego da sačekate da policija obavi uviđaj“, kaže Okanović.

Prevaranti rade u timovima, tvrdi se na društvenim mrežama. Čak i majstora povedu kako bi na licu mesta procenio štetu. Teško je otkriti i kontrolisati ovakve prevare, kažu upućeni. Zbog toga se ne treba upuštati u raspravu, već obavezno pozvati policiju ili popuniti evropski izveštaj.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare