Foto: Shutterstock

“Na terapiju idem na svake tri nedelje, a prethodno, ovako iscprljena i umorna, po vrućini, na 35 stepeni, moraću od sada i po uput za PCR testiranje u dom zdravlja, pa onda po test koji se obavlja na samo dva mesta u gradu, da bih sa papirom koji dokazuje da sam negativna na koronu, mogla u bolnicu gde primam imunoterapiju, posle koje idem kući. Sve to isto ponavljam kroz tri nedelje i tako u krug. Do nedavno je bio dovoljan antigenski test, ali sada zahtevaju PCR, kojih je izgleda ostalo dosta neiskorišćeno, pa da se ne bace. Pacijenti koji nemaju snage da idu u dom zdravlja, da čekaju u gužvama sa oslabljenim imunitetom, samo zbog uputa na testiranje, svaki put test plaćaju 6.000 dinara”, ljutito za Nova.rs priča Zorica. J. koja se leči od kancera pluća.

To što je Svetska zdravstvena organizacija ukinula vanredno stanje zbog kovida još pre dva meseca i što je broj zaraženih koronavirusom u Srbiji sveden na minimum, a kovid bolnice zatvorene, očigledno su nedovoljni razlozi da Radna grupa za kovid, konačno ukine obavezne PCR testove za najteže obolele, ali i da skine zabranu poseta u bolnicama i brojne druge mere koje su na snazi još od 2020. godine.

Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

“Bolujem od kancera pluća, u trećem sam stadijumu. Propisana mi je imunoterapija, a zahvaljujući doktorima koji su zaista posvećeni, primam je bez ikakvih problema na svake tri nedelje. Prošlog petka me je medicinska sestra zvala telefonom i obavestila me da za sledeću nedelju i sve naredne terapije, moram prethodno da uradim PCR test, da bih mogla da uđem u bolnicu i dobijem lek. Negodovala sam jer mi nije bilo jasno zašto mi treba PCR, kad je za vreme najvećeg pika kovida bio potreban samo antigenski test, rečeno mi je da su i oni u čudu, da ne znaju kako će to funkcionisati, ali da moraju da poštuju dopis koji su dobili od Ministarstva zdravlja bez obrazloženja. U domovima zdravlja još nisu obavešteni o ovoj odluci, pa ko ne dobije uput za testiranje ili ne može da čeka u gužvi sa već narušenim zdravljem, moraće da plati test, koji nije nimalo jeftin. To su velike komplikacije za pacijente koji su već nepokretni ili polu-pokretni i imaju bolove”, priča naša sagovornica.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ovaj sistem je takav da nama, koji smo najteži bolesnici i borimo se za svaki svoj dan, samo otežava mučnu borbu.

“Ostaje nam da sumnjamo da su ‘magacini’ puni neiskorišćenih PCR testova, koje neko mora da plati, pa zašto to ne bi mogli oboleli od kancera? Osim što primamo terapije i u bolnici sedimo i čekamo svoj red, sada treba na svake tri nedelje, da osim odlaska u dom zdravlja po uput, sa tako teškim oboljenjem, dodatno čekamo satima u jednoj od samo dve ustanove u Srbiji, koje trenutno rade PCR. Da zaista ima osnova za ovakvu odluku, poštovala bih je bez reči, ali je nema!”, naglašava ova pacijentkinja.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

PCR testiranje je međutim za ležeće pacijente, ali i za one koji dolaze u dnevnu bolnicu na terapije, u većini zdravstvenih ustanova obavezno još od 2020. godine, kada je u martu u Srbiji proglašena epidemija kovida.

Pročitajte još:

„Testiranje onkoloških pacijenata je neophodno s obzirom na prirodu bolesti, imunološki status i posledica usled kovid infekcije. Od kako je proglašena epidemija, još od 2020. godine, Institut za onkologiju ima organizovano testiranje za sve pacijente kod kojih se planira prijem u bolnicu. Testiranje se radi dan ranije u ‘Batutu’, što je već ustaljena procedura. Obavezno testiranje pacijenata ćemo ukinuti kada dobijemo preporuku od republičke komisije za kovid, ali s obzirom, kako sam već naveo, na prirodu bolesti i eventualne posledice, moramo biti oprezni. Kod pacijenata koji su dobijali kovid infekciju, neposredno posle operacije, povećavala se smrtnost. Naravno, da bi i nama kao ustanovi, bilo jednostavnije da nema testiranja, ali interes pacijenata je jedino čime se rukovodimo“, objašnjava za Nova.rs doc. dr Milan Žegarac, v.d. direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Naime, u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije (UKCS), za Nova.rs kažu, da u skladu sa aktuelnim Stručno-metodološkim uputstvom (SMU) Ministarstva zdravlјa, onkološki i drugi
bolesnici, koji dolaze na ambulantni pregled ili da prime terapiju u dnevnoj bolnici, ne moraju da se testiraju na Kovid 19.

„Testiranje je, prema SMU, obavezno za onkološke i hematološke bolesnike koji se primaju na bolničko lečenje. Potrebno je da imaju negativan rezultat RT PCR testa na SARS CoV2 ne stariji od 72 sata. Testiranje je obavezno i za pacijente koji se primaju na bolničko lečenje u odeljenja gerijatrije i odeljenja u kojima se leče pacijenti sa primarnim i sekundarnim teškim imunodeficijencijama. S obzirom da se testiranje na Kovid 19 radi prema SMU Ministarstva
zdravlјa, odluka o ukidanju testiranja ne donosi se u okviru Univerzitetskog kliničkog centra Srbije“, objašnjavaju za naš portal u Službi za epidemiologiju i higijenu ishrane UKC Srbije.

Takođe, na Klinici za pulmologiju UKCS, ističu da u skladu sa aktuelnim SMU Ministarstva zdravlјa, onkološki bolesnici, koji dolaze u ovu kliniku na ambulantni pregled ili da prime terapiju u dnevnoj bolnici, ne testiraju se na Kovid 19.

„Testiranje na Kovid-19 radi se prema SMU. Iz tog razloga odluka o ukidanju testiranja ne donosi se u okviru Klinike za pulmologiju“, kažu za Nova.rs na Klinici za pulmologiju UKCS.

PCR testiranje
PCR testiranje Foto:EPA-EFE/NARENDRA SHRESTHA

Ipak, protokol nije isti u svim bolnicama. U ustanovama u manjim gradovima, van Beograda, Novog Sada i Niša, PCR test nikada nije tražen od pacijenata za prijem u bolnicu.

“Uzimali smo antigenski test pacijentima koji su za hospitalizaciju, pa ako je pozitivan, onda smo im radili PCR, ali ne o njihovom trošku, već bolničkom. Sada su odobrene i posete za po jednu osobu, po pola sata, tako da je kod nas protokol malo drugačiji. Nikada nismo ni tražili PCR test obolelima, već smo imali u bolnici antigenski, dok su velike klinike u Novom Sadu i Beogradu tražile PCR, a i dalje je obavezan u većini ustanova”, objašnjava za Nova.rs dr Tatjana Vešović, specijalistkinja ginekologije i akušerstva u Opštoj bolnici Vršac.

Podsetimo, Radna grupa za borbu protiv kovida u Srbiji, koja je zamenila Krizni štab, predložila je u maju ove godine Ministarstvu zdravlja, popuštanje mera koje su do sada bile na snazi. Članovi ove grupe predložili su da se odobre posete pacijentima, koji su na bolničkom lečenju, dva puta nedeljno i da se zatvore kovid bolnice u Batajnici, Kruševcu i na Mišeluku u Novom Sadu, što je nedavno i učinjeno.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Predlog je bio i da sve bolnice i klinički centri imaju izolacione jedinice za kovid pacijente, a da se ostavi pet odsto kapaciteta na infektivnim i pulmološkim odeljenjima za najteže pacijente, koji imaju komplikacije.

Na naša pitanja o ukidanju obaveznog PCR testiranja za najteže obolele koji u ustanove dolaze na terapiju, bez hospitalizacije, iz Ministarstva zdravlja, nisu odgovorili do objavljivanja ovog teksta.

***

BONUS VIDEO: Gužva na Institutu za onkologiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar