Foto: Shutterstock, etf.bg.ac.rs

Uprava Elektrotehničkog fakulteta podnela je ostavku danas na početku sednice na kojoj je Nastavno-naučno veće ovog fakulteta trebalo da se izjasni o projektu "Jadar". Kako saznaje Nova.rs, nedavno je u ovu visokoškolsku ustanovu stigao zahtev iz Ministarstva nauke da se zbog svoje stručnosti odrede prema projektu "Jadar".

„Prodekani i ja podnosimo neopozivu ostavku“, rekao je dekan Elektrotehničkog fakulteta dr Dejan Gvozdić na početku sednice Naučno-nastavnog veća, na kojoj je danas trebalo da se raspravlja o stavu te visokoškolske sutanove o rudarenju litijuma.

Sagovornik Nova.rs, koji je zamolio da ostane anoniman, objašnjava da je nedavno na ovaj fakultet stigao zahtev iz Ministarstva nauke da se izjasne o projektu „Jadar“.

Elektrotehnički fakultet Foto: Shutterstock

„Očekivalo se da će se Naučno-nastavno veće izjasniti protiv ovog projekta, jer se još na prošloj sednici i prethodnih dana pojavio neki predlog odluke o tome da smatramo da ovaj projekat nije dobar za Srbiju. Međutim, kako je dekan na početku rekao da podnose ostavku, do tog izjašnjavanja nije došlo. Dekan je samo kratko rekao da oni odlaze zbog pritisaka koji je vršen na njih u vezi sa tim da se izjasnimo o rudarenju litijuma“, priča izvor Nova.rs.

Nakon odlaska dekana, kako prenosi naš sagovornik, pojedini profesori su diskutovali o rudarenju litijuma, ali nikakva zvanična odluka nije doneta, niti je bilo glasanja s obzirom na ostavke cele uprave.

Na samom fakultetu je, kako je za Nova.rs potvrđeno iz više izvora, već nedeljama burno zbog projekta „Jadar“. Sam dekan je bio izričito protiv toga da se ova visokoškolska institucija izjašnjava o litijumu, a već ranije na sednicama Naučnonastavno veća mu je predočeno da je ubedljva većina u tom telu protiv tog projekta.

Foto:shutterstock_Dragan Mujan

Naime,  još krajem avgusta kada je dekan posle sastanka koje je u Palati Srbija državni vrh imao sa prredstavnicima naučne zajednice, na kom su bili i čelni ljudi svih fakulteta, izvestio kolege sa ETF da državni vrh od akademske zajednice očekuje podršku rudarenju litijuma, većina članova Naučnonastavnog veća je iskazala svoje protivljenje projektu „Jadar“.

Portal Nova.rs je uputio i zvanična pitanja Elektrotehničkom fakultetu o ostavkama uprave, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili zvaničan odgovor. Više sagovornika sa Elektrotehničkog fakulteta nam je nezvanično saopštilo da postoji dogovor da se tokom današnjeg dana ne izlazi sa zvaničnim izjavama dok sam fakultet ne izda saopštenje o ostavkama.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare