Tamara Skrozza Foto: nova.rs/video

Osnivači Regionalne novinarske nagrade "Srđan Aleksić" najoštrije osuđuju linč koji nad novinarkom Tamarom Skrozzom i dobitnicom nagrade "Srđan Aleksić" sprovodi režim u Srbiji i njemu bliska tabloidna propagandna glasila, a čije pisanje ugrožava život našoj koleginici i šalje zastrašujuću poruku na šta je sve režim spreman u gušenju kritičke misli i slobode medija.

Saopštenje osnivača Regionalne novinarske nagrade „Srđan Aleksić“ prenosimo u celosti.

„Stojimo solidarno uz Tamaru Skrozzu, našu laureatkinju, i podsećamo na deo obrazloženja našeg žirija koji je koleginici Skrozzi dodelio nagradu u kategoriji ‘Za hrabrost’, decembra 2022. godine. ‘Onu ljudsku dužnost, koja je Srđana koštala života, Tamara Skrozza kroz svoje tekstove vrši decenijski dosledno, brižna prema žrtvama i bespoštedna prema počiniocima, imuna na političke pritiske i tabloidna iživljavanja.

Tabloidna glasila pod kontrolom režima raspisala su poternicu za našom koleginicom, iscrtali joj metu i ugrozili njenu bezbednost.

Produkovanje nasilja u društvu je postao način delovanja režima, posebno prema kritičarima, što dovodi u ozbiljnu – čak i životnu – opasnost sve one koji su označeni kao „neprijatelji“ režima. Reč je o opasnom narativu koji ne preza niti od jednog metoda s ciljem da ućutka sve neistomišljenike i kritičare režima.

PROČITAJTE JOŠ:

Pozivamo ne samo novinare i medijske radnike, već i društva u regionu da podignu glas i stanu solidarno uz Tamaru Skrozzu i sve one koji se poslednjih mjeseci nalaze na meti linča režima u Srbiji i njegovih propagandnih glasila.

Pozivamo zainteresovanu međunarodnu javnost da s pažnjom prati i reaguje na sunovrat demokratije i slobode izražavanja u Srbiji, dok ne bude prekasno“, navodi s eu saopštenju.

Osnivači Regionalne novinarske nagrade „Srđan Aleksić“ su: Helsinški parlament građana Banjaluke, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Institut za medije Crne Gore i Udruga za promicanje medijske kulture, umetnosti i tolerancije „Lupiga – svijet kroz obične oči“ iz Zagreba.

Srđan Aleksić bio je mladić iz Trebinja koji je ubijen u rodnom gradu nakon što je spasio od ubistva sugrađanina Alena Glavovića, Bošnjaka iz tog grada.

Srđana su ubila trojica pripadnika bivše Vojske Republike Srpske u centru Trebinja, u januaru 1993. godine. Mnogi gradovi na postjugoslovenskom prostoru imaju ulice koje su dobili ime po Srđanu Aleksiću, a brojne nagrade iz različitih oblasti društvenog života nose njegovo ime.

BONUS VIDEO: Ana Lalić: Zna se ko u Novom Sadu organizuje i instruira horde koje proganjaju ljude

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar