Miroslav Janković OSCE

Na redovnoj sednici Stalne radne grupe za bezbednost novinara razgovarano je o aktuelnim slučajevima napada na novinare, ugrožavanju bezbednosti i pretnjama.

U slučaju fizičkog napada na novinara Vuka Cvijića, Stalna radna grupa obaveštena je da je Milan Lađević prijavio da ga je napao Vuk Cvijić.

Cvijić je takođe preko kontakt tačke Stalne radne grupe za bezbednost novinara, pozvao policiju i prijavio napad.

Vuk Cvijić, Tribina „Napad na Vuka Cvijića, Nećemo dozvoliti da se prećuti“ Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Dana 3.06. 2024. tužilaštvu je dostavljen izveštaj MUP-a na osnovu kojeg je formiran predmet koji sadrži sačinjene beleške o izjavama Vuka Cvijića, Milana Lađevića, kao i dva svedoka, dok još uvek nije dostavljena informacija o tome da li su pribavljeni video zapisi iz objekta „Garden Food“, niti video zapisi sa okolnih objekata i ulice i dostavljeni OJT.

Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Istog dana, podnet je zahtev za prikupljanje potrebniih obaveštenja PS Stari grad, u kojem se traži da se pribave snimci iz svih objekata koji imaju video nadzor o navedenom događaju, da se utvrde identiteti dvojice mogućih očevidaca.

Veran Matić je izrazio protest zbog toga što, ni posle sedam dana od incidenta, tužilaštvo nije pozvalo Vuka Cvijića kako bi uzelo njegov iskaz o ovom događaju. Opšte obavezno uputstvo Vrhovnog javnog tužilaštva propisuje urgentno reagovanje nadležnog tužioca u slučajevima napada na novinare, što se ovom prilikom nije desilo.

Od 4 slučaja ugrožavanja Ane Lalić, samo su u 2 otkriveni počinioci

Od četiri slučaja ugrožavanja bezbednosti Ane Hegediš Lalić, u dva su otkriveni počinioci i podignuti su optužni predlozi.

U jednom slučaju, optuženom je rešenjem Višeg suda u Beogradu produžena mera bezbednosti zabrane napuštanja stana. Glavni pretres je zakazan za 3.07. 2024.
U druga dva slučaja, policija još uvek nije dostavila tužilaštvu izveštaj o prikupljenim obaveštenjima.

Dinko Gruhonjić ima četiri prijavljena slučaja, dva ugrožavanja bezbednosti putem društvenih mreža i u jednom slučaju čeka se policija sa obaveštenjima, a u drugom se ta obaveštenja čekaju i sledi reakcija tužilaštva.

U slučaju koji je formiran zbog pretećeg grafita na ulazu u zgradu u kojoj živi porodica Gruhonjić, u izveštaju MUP-a navedeno je da kamera na zgradi nije registrovala kretanje izvršioca pre i nakon izvršenja krivičnog dela i da je izvršena provera kamera na zgradama u okolini na kojima postoji video nadzor, ali ni one nisu registrovale počinioca.

Konstatovano je na licu mesta da postoji prolaz između zgrade i parking prostora koji se nalazi iza, te da postoji i mogućnost da su se tuda izvšioci udaljili. Po rečima predstavnika tužilaštva i dalje se radi na preduzimanju neophodnih mera i radnji. Osnovno javno tužilaštvo je 16. maja ponovo uputilo zahtev PU Novi Sad, ali izveštaj po navedenom zahtevu još uvek nije dostavljen.

U slučaju pretnji koje je Dinku na ulici uputio NN izvršilac, policija u izveštaju tužilaštvu navodi da su prikupljeni video zapisi sa gradskih kamera u blizini incidenta i da je uočeno lice koje bi moglo da bude počinilac te da se radi na utvđivanju identiteta.

Pretnje, izbacivanje iz zgrade Opštine, fizički napad

U slučaju pretnje koju je dobila novinarka Gordana Momčilović Ilić, u Staroj Pazovi, posle obavljenih istražnih radnji, tužilaštvo je 29.04. donelo rešenje o odbačaju krivične prijave jer, po oceni tužilaštva, ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično delo za koje se gonjenje preuzima po službenoj dužnosti.

Koleginica Gordana ima mogućnost prigovora na odbačaj Višem javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici.

U slučaju fizičkog izbacivanja Verice Marinčić iz zgrade opštine u Inđiji, prikupljena su potrebna obaveštenja i još nedostaje svedočenje koleginice iz N1 koja je prisustvovala i sa snimateljem snimila ceo događaj.

U slučaju ugrožavanja sigurnosti Isidore Kovačević iz Šapca, tužilaštvo još uvek nije dobilo izveštaj o prikupljenim podacima od strane policije.

Kada je reč o fizičkom napadu na Uglješu Bokića, dopisnika Danasa i Cenzolovke sa izbornog dana, koji je sam novinar snimio, tužilaštvo je naložilo da se prikupe svi relevantni snimci sa društvenih mreža, obavi razgovor sa osumnjičenim, i utvrdi da li postoje svedoci događaja te da se oni saslušaju.

U diskusiji je konstantovano da postoji veliki broj slučajeva u kojima se, uprkos uspostavljene hitnosti procedura u slučajevima napada na novinare, i dalje čekaju izveštaji i zatraženo je od predstavnika MUP-a da o tome upozna nadležne. Sprovođenje istražnih radnji bi moralo da se ubrza kako bi se počinioci priveli pravdi u razumnim rokovima.

Takođe je konstatovano da se prilikom sprovođenja istražnih radnji previše oslanjanje samo na snimke sa nadzornih kamera te da postoji niz radnji i mera kojima se takođe može utvrditi činjenično stanje, a koje se ne koriste dovoljno.

Na kraju sastanka konstatovano je da Stalna radna grupa treba da nastavi sa organizacijom sastanaka u različitim gradovima Srbije gde se lokalni novinari sastaju sa predstvnicima lokalnih tužilaštava i policije. Naredne nedelje delegacija Stalne radne grupe za bezbednost novinara će posetiti Jagodinu gde se obeležava dvadeset tri godine od ubistva novinara Milana Pantića, koje još uvek nije razrešeno.
ANEM je održao više od deset treninga za bezbedno izveštavanje, sa preko 200 učesnika. Ove nedelje je trening bio u Kragujevcu, a nakon Jagodine, kroz nekoliko nedelja biće u Zrenjaninu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar