Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Posle 30 godina donet je novi Pravilnik o diplomama za izuzetan uspeh u osnovnom obrazovanju, a za sticanje diplome "Vuk Karadžić" neophodno je da učenik ima sve petice od drugog do osmog razreda osnovne škole.

“Novi pravilnik smo doneli posle 30 godina. Prethodni koji se primenjuje do ove školske godine je donet 1993. godine. Na ovaj način smo želeli da uvažimo sve podzakonske akte, u skladu sa reformom obrazovanja, novim programima nastave i učenja i da damo značaju školama koje su jako važne u našem obrazovanju, a to su osnovne muzičke i baletske škole, kojih je 80 u sistemu i negde oko 42.000 učenika“, rekla je za Tanjug Slavica Jašić, iz Sektora za predškolsko i osnovno obrazovanje Ministarstva prosvete.

Pročitajte još:

Prema njenim rečima, novi pravilnik govori o vrstama diploma, kao i o uslovima za dobijanje.

„Jasno je naglašeno koji su uslovi za dobijanje Dositejeve i Vukove diplome, kao i za posebne diplome za osnovne muzičke i baletske škole. Od ove godine, ovim pravilnikom se Vukova diploma dobija na osnovu uspeha u toku čitave osnovne škole, odnosno od 2. do 8. razreda“, rekla je Jašić.

Ona je podsetila, da se u prvom razredu deca opismenjavaju i opisno ocenjuju.

BONUS VIDEO: Studenti u vrtlogu inflacije: Koliko košta diploma? – gosti Srđan Verbić i Ilija Todorović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar