Nina Nastevski
Nina Nastevski Foto: Privatna arhiva

Polazak u školu i redovna nastava sa časovima od 45 minuta obradovali su mnoge. Posebno su srećni đaci drugog razreda koji prethodne godine zapravo nisu ni imali priliku da upoznaju svoje drugare iz odeljenja, jer su bili podeljeni na grupe.

Učenica drugog razreda Osnovne škole „Jovan Cvijić“ u Smederevu, Nina Nastevski (8), uzbuđena je zbog početka nove školske godine, a ono što je najviše raduje jeste to što će odeljenje biti u punom sastavu.

Svoj prvi razred provela je u izmenjenom režimu rada škole zbog korone, pa do sada nije ni imala prilike da upozna sve svoje vršnjake iz odeljenja, odnosno one koji su bili u drugoj grupi. Tako će ovaj drugi razred za nju biti zaista poseban, a posebno i to što će đaci moći da sede zajedno.

„Uzbuđena sam zato što ću da sedim sa svojom najboljom drugaricom Danicom u klupi, ali i to što ću moći napokon da vidim i A grupu. Ja sam bila u B grupi, a kada sam krenula u školu sve svoje drugare nisam stigla da upoznam zbog korone“, priča za „Novu“ ova učenica drugog razreda.

Polazak skola djaci ucenici osnovci
Polazak u školu Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Na pitanje da li je spremna za novu školsku godinu, Nina nam navodi da je uglavnom spremna i da joj je ostalo još da dobije spisak šta sve roditelji moraju da joj kupe.

„Za sada sam kupila ranac jer mi je to obavezno trebalo, tako da kada dobijemo spisak, imaću i knjige i tada ću biti skroz spremna“, priča nam ona.

O novoj školskoj godini kaže da će sada sve biti, kako tvrdi, kao pre ako se situacija sa koronavirusom ne bude pogoršala.

„Sada je sve normalno i ja sam srećna zbog toga. Ali isto tako moramo da nosimo maske u školi. Ako korona prestane da se širi onda će nam ostati samo maske, a ako se bude širila onda će morati da vrate one stare mere“, priča nam učenica drugog razreda.

Da je korona ostavila još tragova u obrazovanju ove devojčice, Nina navodi i to da joj je nažalost učiteljica nedavno preminula od koronavirusa.

„Tako da sada u durgom razredu imam i novu učiteljicu koju ću da upoznam“, priča nam ona.

Predmeti kojima se najviše raduje u predstojećoj  školskoj godini su likovno i srpski jezik, a malo više straha ima zbog matematike jer, kako kaže, nije taj predmet baš mnogo učila tokom leta. Iako ističe da bi volela da ima fizičko u školi, ona još uvek nije sigurna da li će imati grupne igre.

Nina Nastevski
Nina Nastevski Foto: Privatna arhiva

Nina nam priznaje da je ipak malo više vremena tokom leta provela igrajući se, ali da je tokom raspusta radila čitalački dnevnik za čitalačku značku.

Ona se osvrnula i na roditelji navodeći da su oni uzbuđeni jer ona kreće u drugi razred, ali i da su malo, kako tvrdi, nervozni jer će imati više obaveza i biti teže nego u prvom razredu.

Sa druge strane, njeni roditelji kažu da nema nervoze i da je dobro da časovi traju po 45 minuta jer će dete moći više da nauči za to vreme.

Upitani da li je ova školska godina za njih skuplja nego prethodno, oni kažu da ih je sve koštalo oko 12.000-13.000 dinara okvirno i da nije ništa skuplje u odnosu na prvi razred.

„Knjige za niže razrede osnovne škole su uglavnom jeftinije, ali još uvek čekamo da vidimo spisak udžbenika koji su potrebni za nastavu“, ispričali su za oni za „Novu“.

Isto uzbuđenje zbog početka nove školske godine, naša ekipa zabeležila je juče u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“…

Podsetimo, širom Srbije juče su učenici krenuli na redovnu nastavu, osim u Tutinu, gde je nastava onlajn, a nova školska godina počela je izvođenjem srpske himne „Bože pravde“.