Đaci širom Srbije danas su krenuli u školu, a sve je izgledalo kao nekada, uzbuđenje nisu krila ni deca, ali ni roditelji, koji su danas bili u školskom dvorištu na početku nove školske godine.

Nastavno osbolje je, takođe, radosno zbog povratka na redovnu nastavu, a deca ponovo imaju priliku da vide svoje drugare, dok neki mališani po prvi put upoznaju svoje vršnjake iz razreda.

Ekipa portala Nova.rs je otišla na početak nastave u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Beogradu. A ispred škole je naša ekipa zatekla veliki broj dece i roditelja, koji nisu krili uzbuđenje zbog 1. septembra.

Polazak skola djaci ucenici osnovci
Polazak u školu Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Mnogi roditelji došli su da isprate svoju decu, ali mogli su samo do ulaza, jer zbog epidemioloških mera nisu mogli da decu vode do njihovih učionica.

Na samom početku učiteljica je đacima poželela dobrodošlicu, a onda je po prvi put izvedena srpska himna „Bože pravde“. Đaci su sve vreme stajali dok je trajala himna, a neki od njih su znali i reči himne. Nakon toga učiteljica je počela da predstavlja plan i program rada u tekućoj godini.

Uroš Momčilović, direktor Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Beogradu, kaže za portal Nova.rs da se svi raduju jer ovu školsku godinu počinju na način kao pre pandemije koronavirusa, sa kompletnim odeljenjima, redovnim rasporedom i časovima od 45 minuta.

Direktor ove osnovne škole rekao je da je izvođenje himne nešto novo i da su reakcije ljudi sa kojima je razgovarao o tome, kako je naveo, pozitivne.

Uros Momcilovic direktor Osnovne skole Vuk Kardzic
Uroš Momčilović direktor Osnovne škole Vuk Kardžić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„Tako da videćemo da li će to postati i neka tradicija za dalje, tako da posebnih novina nema ako uzmemo prošlu godinu i ovu onda je novina da idemo u punom sastavu, ali kako bih vam rekao to vam je uobičajeno“, izjavio je nam Momčilović i dodao:

On ističe da ovu školsku godinu dočekuju spremno i dodao da se nada da će sve biti u najboljem redu.

„Nadam se da ćemo raditi u ovom režimu ako je moguće do kraja školske godine. Što se tiče samog početka, apsolutno smo spremni i kada dođe 1. septembar uvek se preslišavamo da li smo sve uradili na najboji mogući način.“

Polazak skola djaci ucenici osnovci
Polazak u školu Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

On je istakao da je najvažnije od svega to što će odeljenja biti kompletna i što će se svi upoznati.

Taj socijalni momenat je izuzetno važan i tu će učitelji imati i neku dodatnu obavezu da sve to isprate i uklope, poručuje direktor Momčilović.

Govoreći o samim pripremama za školsku godinu, Momčilović navodi da one počinju još onog dana kada se završi drugo polugodište i dodaje da su imali dovoljno vremena da se pripreme.

Polazak skola djaci ucenici osnovci
Polazak u školu Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„Negde smo i mi bili spremni za nekoliko varijanti početka školske godine i za nas je bilo dovoljno vremena da se sve organizuje“, rekao je Momčilović.

Upitan da li su dozvoljeni grupni sportovi u školi, Momčilović navodi da su oni dozvoljeni i da se realizuju na otvorenom gde nema bliskog kontakta.

Prvi dan škole, 1. septembar FOTO: Dragan Mujan / Nova.rs
Prvi dan škole, 1. septembar FOTO: Dragan Mujan / Nova.rs

„Tako da ćemo sve sportove i aktivnosti koji zahtevaju bliski kontakt izbegavati“, naveo je Momčilović.

Direktor je naveo i da su učenici obavezni da dezinfikuju ruke kada ulaze u školu, bez obzira da li dolaze od kuće ili sa velikog odmora.

Polazak skola djaci ucenici osnovci
Polazak u školu Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

On je dodao i da se učionice i prostorije u školi redovno čiste i da za to imaju i predviđene termine.

„U principu je kao i do sada, prosto živimo sa tim već godinu i po dana, što se tiče sredstava svega ima dovoljno. Nadam se da će ova godina biti ovakva do kraja i uspešna“, poručio je direktor Osnovne škole „Vuk Karadžić“.

Polazak skola djaci ucenici osnovci
Polazak u školu Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Uzbuđenja ima kod učenika, ali i roditelja, pa su oni sa kojima smo razgovarali pozdravili povratak na redovnu nastavu.

„Jako sam uzbuđena što ću krenuti u školu i radujem se što ću se družiti sa svojim drugarima na odmoru“, rekla je našoj ekipi učenica trećeg razreda ispred škole koja je bila u pratnji majke i babe.

Printscreen/Video Nova.rs
Printscreen/Video Nova.rs

Ističe kako će joj sada biti mnogo lakše jer preko TV-a ne mogu najbolje da razumeju nastavu.

„Najviše se radujem matematici“, rekla nam je ova devojčica.

Njena baka nam je otkrila da je uzbuđena povodom polaska u školu i da nema ništa lepše od toga.

Printscreen/Video Nova.rs
Printscreen/Video Nova.rs

Ovaj novi režim rada doneće još više obaveza u svakodnevnom životu, jer, kako kaže, imaju još dva đaka u kući.

Majka jednog od učenika ove škole nam je navela da će se oni kao roditelji prilagoditi ovom novom režimu rada škola i dodala da su i ranije bili spremni na nastavu od 45 minuta.

Printscreen/Video Nova.rs
Printscreen/Video Nova.rs

„Kada su kraći časovi imamo više vremena sa detetom što jeste bolje, ali kada su u školi imaju više vremena da budu sa društvom“, rekla nam je ova mama.

Dodaje da su časovi od 45 minuta pogotovo dobro za učenike mlađih razreda, kojima je potrebno, kako kaže, više vremena da se spreme kada uđu u učionicu.

Printscreen/Video Nova.rs
Printscreen/Video Nova.rs

„Slušaćemo šta struka preporučuje da deci bude dobro i da nama odrasilma bude dobro. Sa druge strane, deci ova redovna nastava mnogo prija i oni se raduju. Časovi od 45 minuta su mnogo svrsishodniji“, kaže naša sagovornica koja je istakla i da su pripreme za 1. septembar bile finansijske zahtevne.

Bonus video – Himna za početak školske godine

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram