Ulaz u Ministarstvo kulture i informisanja u Vlajkovićevoj/Foto:N1

Ministarstvo kulture i infomisanja osudilo je "mnogo puta ponovljene sramne pokušaje falsifikovanja istorije i otimanja srpske baštine na KiM od strane albanskih istoričara i medija".

„Nažalost, svedoci smo ponovne provokacije kosovskih albanskih autora i medija koji ovim postupkom iznova šalju jasnu poruku kako albanska većina na KiM posmatra položaj srpskog naroda, njegove kulturne baštine i Srpske pravoslavne crkve u južnoj srpskoj pokrajini“, saopštilo je Ministarstvo povodom teksta profesora istorije Bedrija Muhadrija „Prisvajanje srednjevekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba“ objavljenog juče u prištinskom listu Koha Ditore.

Ministarstvo kulture i informisanja i ovaj put apeluje na međunarodnu zajednicu i organizacije da sa najvećom pažnjom pristupe zaštiti srpskog kulturnog nasleđa, što je i njihova obaveza, potvrđena i ranijim i nedavno potpisanim sporazumom.

„Država Srbija i srpski narod, gde god da živi, brinuće o svakom kamenu i svakom deliću svog kulturnoistorijskog nasleđa na Kosovu i Metohiji kao o svom najvećem blagu. Verujemo da ćemo kao i do sada u tome imati podršku i međunarodnih institucija i moralnijeg dela čovečanstva“, ističe Ministarstvo.

Navedeno je da Ministarstvo na „besmislene falsifikate albanskih revizionista gleda sa prezirom i žaljenjem“.

Ukazuje se da nije prvi put da se takve aktivnosti sprovode sa ciljem potpunog poništavanja i brisanja iz istorije srpske kulturne baštine, materijalne i nematerijalne.

Ministarstvo navodi da autor teksta, bez ikakve valjane argumentacije i u odsustvu verodostojnih podataka, tvrdi da „teritorija današnjeg Kosova nije bila epicentar aktivnosti izgradnje srpskih crkava u doba Nemanjića“ kao i da su „najstarije srpske crkve građene uglavnom na uskoj teritoriji Raške“.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar