Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ/ Manastir Dečani

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je danas da najoštrije osuđuje ponovni nastavak nezakonitih radova na magistralnom putu Dečani-Plav u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani i uputilo protesnu notu zvaničnicima UNESKO sa zahtevom da reaguju.

Ministarstvo navodi da se „tim činom još jednom pokazalo da se na teritoriji takozvanog Кosova ne poštuju ni međunarodni zakoni i ugovori ni bilo koji pravni akti“.

„Кao što je to činilo u prethodnim slučajevima kada je započinjana izgradnja puta kroz zonu koja je pod zaštitom UNESCO, Ministarstvo kulture i informisanja i danas je hitno uputilo protestnu notu najvišim zvaničnicima te međunarodne organizacije“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, dopisi iz Beograda su poslati na adrese generalne direktorke UNESCO-a Odri Azule, zamenika direktora za kulturu Ernesta Otonea i direktorki UNESCO Svetskog centra za nasleđe Mehtild Resler, uz poziv da „odmah reaguju i zaštite objekat kulturnog nasleđa koji je deo UNESCO-ve Liste ugrožene svetske kulturne baštine“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar