Foto: Printscreen; Milena Tabaković

Milena Tabaković, direktorka Instituta za javno zdravlje Vojvodine, koja bi trebalo da radi u interesu građana, imala je skandalozno objašnjenje na odluku da institucija na čijem je čelu ne dostavi rezultate analize vode, koji se tiču zdravlja svih nas.

Ona je navela da su odbili zahtev POKS-a o rezultatima analize vode jer bi na taj način Institut ugrozio „vlasnička prava naručioca“, odnosno Gradske uprave za komunalne poslove. Tvrdi da ni u jednom trenutku „nisu stavili tajnost“ na analizu .

„POKS se obratio zahtevom za pristup informacijama od javnog značaja, gde traže da im dostavimo mikrobiološke analize za period od 7. do 17. avgusta. Nas zakon obavezuje da ukoliko delimično ili u celini odbijamo zahtev, moramo doneti rešenje. Rešenje je doneto u zakonskom roku gde su citirane odredbe zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Mi u zaključku navodimo da bi davanje traženih rezultata, analiza … Institut bi ugrozio vlasnička prava naručioca, u ovom slučaju gradske uprave za komunalne poslove“, rekla je Tabaković na konferenciji za novinare.

Ona je navela da ni u jednom trenutku nisu „stavili tajnost, odnosno termin tajnost na podatke“, nego su tražioca informacije uputili na Gradsku upravu za komunalne poslove kao vlasnika analiza.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić bio prisutan na konferenciji za novinare sa Tabaković. On je naveo da je apsurdno da oni koji uzbunjuju javnost podnose krivične prijave i naveo da oni koji su je podneli protiv Milene Tabaković treba da znaju da ona ne ne dostavlja podatke, već to može da učini onaj ko ih naručio, a to su grad Novi Sad. On je najavio da će i oni (Grad) podneti prijave, pa da se utvrdi „ko je u pravu“.

Foto: Printscreen; Mila Đurić, Sanja Bijelović

„Apsurd je da oni koji uzbunjuju javnost podnose krivične prijave. Donose uzorke u nekim svojim posudama,  vade uzorke sa raznih mesta. Naravno da ćemo morati da prekinemo sve ovo tako što ćemo pokrenuti odgovarajuće prijave, da odgonetnemo, da vidimo ko je u pravu, a ko nije. Podnosi se krivična prijava protiv gospođe Tabaković, zato što ona ne dostavlja podatke. Pri tome, ona ne dostavlja podatke, nego  dostavlja onaj ko ih je naručio, da to je Gradska uprava za komunalne poslove u ime i za račun Novog Sada“, rekao je Milan Đurić.

On je naveo da se menja teza i da se prijava podnosi protiv onog ko nije smeo da dostavi nalaze.

„Promašio si adresu, idemo, veo tajne, misterija… Mi smo podelili, oni će obavestiti javnost. Mediji će videti izveštaj koji je dostavljen. Pravimo konfuziju. Da nešto što valja – ne valja, a to tumače ljudi koji su stručni za sve i svašta… Moraćemo da budemo aktivniji, da odnesemo dalje, da nadležni organi dalje odlučuju. Nadam se da će što pre da odluče po prijavi protiv Tabaković. Tužno je da uzorak korisnika koji je uzet ne znam odakle, kruži internetom i stvaramo paniku“, izjavio je gradonačelnik Novog Sada.

Sanja Bijelović, lekar specijalista higijene, navela je da korisnik može da donese uzorak i da Institut za javno zdravlje može da uradi analizu, ali i da treba da bude svestan da se u tom slučaju Institut odriče od odgovornosti.

„Kada je u pitanju uzorak koji je doneo korisnik, Institut može da uradi analizu, ali korisnik mora da bude svestan da za ono što on donosi – on i odgovara. Zato i na takvom izveštaju piše da se Institut odriče od odgovornosti porekla uzorka, načina uzorkovanja, transporta uzorka… nije sudski validan dokument. Ukoliko bilo ko želi da mu se voda proveri u svom objektu može da se obrati Institutu, možda da dobije ponudu za takvu uslugu… Uvek napišemo da preporučujemo da uzorak vode uzima naš tehničar zato što onda je to validan rezulat. Postoje tri standarda kvaliteta koja definištu kako uzimate uzorak, kako ga čuvate, transportujete…“, navela je Bijelović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare