Foto:Goran Srdanov

Studentima privatnog Univerziteta “Megatrend”, koji je ostao bez akreditacije, ukoliko se ne vrati u sistem školstva, osnivač, tačnije Mića Jovanović, moraće da obezbedi dalje školovanje u željenim ustanovama. To potvrđuje i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, koja za Nova.rs kaže i da se još ne zna ko je kriv za oduzimanje dozvole za rad.

Prema Zakonu o visokom obrazovanju, studenti visokoškolske ustanove koja je ostala bez akreditacije, svoje studije mogu nastaviti na nekom srodnom fakultetu, a troškove njihovog studiranja snosi ustanova koja je izgubila dozvolu za rad.

“Trenutno analiziramo sve žalbe koje su uložene na ovu odluku, a sve je jasno regulisano zakonom. U slučaju da Megatrend ili neka druga visokoškolska ustanova definitivno, trajno izgubi akreditaciju, studenti ne smeju izgubiti pravo na školovanje. Dakle, privatna ustanova koja je ostala bez dozvole za rad, po zakonu im mora obezbediti dalje školovanje na nekom drugom privatnom fakultetu, koji oni odaberu”, objašnjava Đukić Dejanović.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Ona odbacuje mogućnost da se studenti prebace na državne fakultete, jer kako ističe “država nema ništa sa tim”.

“Osnivač je taj koji snosi troškove daljeg školovanja studenata. Način na koji će studenti završiti školovanje, zavisi isključivo od njihovog međusobnog dogovora sa osnivačem. Ukoliko dođe do trajnog oduzimanja licence, odnosno prava na rad, svakako je osnivač taj koji snosi posledice, a ne studenti i roditelji, koji su do sada plaćali fakultet. Oni moraju završiti studije, ali postupci, koji su u toku, pokazaće kako ćemo reagovati do kraja i ko je kriv za sve ovo”, kaže ministarka.

Obaveza osnivača Univerziteta je da napravi dogovor sa studentima.

MEGATREND. Otkud Megatrendu fotelja za sve režime, prilog, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Foto: Nova S

“U komunikaciji privatnih fakulteta i Nacionalnog tela za akreditaciju i obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju, moguće da je došlo do nekih problema. Bilo je kašnjenja na raznim stranama, a mi smo postupili u skladu sa zakonom. Naravno da neće privatna ustanova snositi posledice, ako se ispostavi da je neki drugi organ doveo u zabludu”, ističe Đukić Dejanović.

„Ustanoviti ko je kriv“

Podsetimo, u saopštenju koje je izdalo Ministarstvo prosvete stoji da je u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju propisano je da će “ministar prosvete na predlog Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, u roku od 30 dana od dana prestanka rada ustanove, doneti akt kojim se obezbeđuje završetak studija studentima ove visokoškolske ustanove”.

Foto:printscreen/instagram.com/megatrenduniversity

Međutim, ministarka kaže da sadržina akta zavisi od toga šta će pokazati analize.

Pročitajte još:

“Angažovaćemo pravni tim koji će se baviti samo ovim slučajem. Do oktobra sve mora biti rešeno. Akt nećemo sastavljati dok ne budemo imali sve činjenice. Ako se ispostavi da Nacionalno telo nije na vreme reagovalo, onda se situacija menja. Oni su nezavisno telo, koje odgovara za svoj rad čitavoj Vladi Srbije, a ne Ministarstvu. Ako se pokaže da su negde zatajili, a da su u međuvremenu fakulteti primali studente, ne znajući da postoji problem, moraće da snose posledice”, objašnjava ministarka.

Foto: Goran Srdanov

Podsetimo, Ministarstvo prosvete je na osnovu člana 53. stav 8. Zakona o visokom obrazovanju, 26. avgusta ove godine donelo Rešenje o oduzimanju dozvole za rad visokoškolskoj ustanovi – Univerzitet Megatrend, na osnovu dopisa Nacionalnog tela za akreditaciju i obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju, koje je obavestilo Ministarstvo prosvete da se odbacuje zahtev Univerziteta Megatrend za novu redovnu akreditaciju.

Ustanova kojoj je oduzeta dozvola za rad može podneti zahtev iz člana 52. ovog zakona za izdavanje nove dozvole za rad po isteku roka od godinu dana, od dana dostavljanja rešenja o oduzimanju dozvole za rad.

Foto: Goran Srdanov

Podsećamo, profesor Mića Jovanović, vlasnik Univerziteta Megatrend, izajvio je za Danas, da je informacija o oduzimanju dozvole za rad tom univerzitetu lažna vest, koju je neko “poturio”.

***

BONUS VIDEO: Sunovrat prvog privatnog univerziteta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare