Foto: Privatna arhiva

Mladom humanitarcu iz Kragujevca Ljubiši Šljiviću je pre dva meseca, baš na 29. rođendan iz porodične kuće ukraden bicikl. I ne, nije to bio običan bicikl, već bicikl kojim je prokrstario celu Evropu prikupljajući novac za lečenje bolesne dece. Gorčinu zbog ukradenog "’prijatelja sa dva točka" Ljubiši je juče ublažio nesvakidašnji gest dvojice biciklista iz Beograda, koji su mu poklonili potpuno novi bicikl.

Poklanjajući bicikl „bratu po točkovima“, Rade i Nenad iz Beograda, pokazali su koliko srce imaju, a svojim gestom vraćaju veru u ljude i zaslužuju naklon do poda.

Iznenađenje koje su njih dvojica priredili Ljubiši nije ’’običan poklon’’, jer ni Ljubiša nije „običan biciklista“, a ni previše običan mladić.

On je dečak iz Oluje, koji je kao dvogodišnjak napustio rodno selo i sa porodicom, u izbegličkoj koloni došao do Srbije. Danas je njegova misija da pomaže drugima, a svojim humanitarnim podvizima zaslužuje pažnju i divljenje.

Prethodnih godina biciklom je izvezao na hiljade kilometara po celoj Evropi, prikupljajući novac i SMS poruke za bolesnu decu, a prošle godine o njemu su pisali svi regionalni mediji kada je za bolesnog dečaka Iliju prepešačio 1.020 kilometara.

Ljubiša Šljivić Foto: Privatna arhiva

Za tu misiju izabrao je simboličnu deonicu i peške prešao razdaljinu od svog rodnog sela Biljane Donje kod Zadra, do Kragujevca, gde danas živi.

Ipak, najveći humanitarni podvig Ljubiša je napravio 2019., kada je biciklom izvezao skoro 6.000 kilometara do najsevernije tačke Evrope i „osvojio“ Nordkap u Norveškoj. I tada je uspeo da prikupi novac za lečenje bolesnog deteta, a senku na ovaj nesvakidašnji poduhvat bacila je sramna krađa upravo tog bicikla, koji mu je iz porodične kuće ukraden u avgustu ove godine, baš na njegov 29. rođendan.

Foto:Facebook/Ljubiša Šljivić – Dnevnik jednog bicikliste

Dva meseca kasnije na scenu stupaju Rade i Nenad i ispravljaju nepravdu i ljudsku sramotu. Ljubiši su poklonili potpuno novi bicikl, a svoje iznenađenje vešto su prikrili pozivom na uobičajeni susret.

‘’Rekli su mi – srećan rođendan, ovo je tvoj novi bicikl’’

I sam način na koji su Rade i Nenad odlučili da Ljubiši poklone bicikl zavređuje pažnju, jer su ’’razradili’’ svaki detalj i do kraja sačuvali svoje iznenađenje.

Ljubiša Šljivić Foto: Privatna arhiva

’’Sve je ličilo na uobičajeni susret među biciklistima. Pozvao me je Nenad i rekao da planira biciklističku turu od Beograda do Kragujevca. Ja sam se radovao da ga ugostim, uvek se nađemo kada prolazi kroz Kragujevac, ni na kraj pameti mi nije bilo šta smeraju’’, još uvek pod utiiscima, za Nova.rs prepričava Ljubiša jučerašnji susret i dodaje ’’da ne može da dođe sebi od uzbuđenja’’.

Objašnjava da se razgovor tokom susreta, sasvim prirodno, sveo na priču o „Nenadovom novom biciklu“ kojim se dovezao iz Beograda i da nije mogao ni da nasluti šta sledi.

„Divio sam se novom biciklu, pričali smo o detaljima, šta može i kakav je na putu. Onda se odjednom pojavio i Rade. Gledam ih i nemam pojma odakle obojica tu. Doduše, Rade i ja, sa još nekoliko prijatelja, planiramo uskoro jednu biciklističku turu, pa sam pomislio da je došao da se dogovorimo oko detalja’’, priča nam Ljubiša kakav su scenario osmislili njegovi prijatelji i otkriva da ni tada ništa nije posumnjao.

Iznenađenje je usledilo kada je novopridošli Rade, zatražio da isproba bicikl i  „malo se provoza“, a onda se vratio sa velikom crvenom mašnom na upravljaču.

’’Rekli su mi – srećan rođendan Ljubo, ovo je od danas tvoj bicikl. Ni sam ne znam kako sam ostao na nogama. Kompletno telo mi se oduzelo, dugo nisam imao takav osećaj. Bilo je neverovatno. Nemam reči kojima mogu da im se zahvalim na ovakvom gestu. Koliko god puta da kažem hvala, neće biti dovoljno’’, uzbuđeno priča Ljubiša.

Dodatnu vrednost ovoj priči o ljudskosti i prijateljstvu, daje i činjenica da je ovu trojicu mladića povezala humanost.

Ljubiša otkriva da je Nenada upoznao na biciklističkim turama pre dve-tri godine, a Radeta tokom prošlogodišnjeg pešačenja za dečaka Iliju.

Foto:Facebook/Ljubiša Šljivić – Dnevnik jednog bicikliste

’’Rade mi je bio podrška tokom pešačenja. Počeo je da prati moje objave na fejsbuku, a onda su me obojica sačekali ispred Beograda i zajedno smo ušli u grad. Tada sam i zvanično upoznao Radeta. Beskrajno sam im zahvalan na iznenađenju. Ovo je jedan od onih događaja koji se doživotno pamte’’, ispričao je Ljubiša i iskreno dodao da će i novim biciklom nastaviti svoj humanitarni rad.

Na kraju kaže i da se kao večiti optimista nada da će se jednog dana pojaviti i njegov stari bicikl, kojim je vozeći u humanitarne svrhe, prošao kroz 15 zemalja i koji mu je, kako ističe, na putu, često bio „više od prijatelja“.

Ljubiša Šljivić Foto: Privatna arhiva

A, ’’više od prijateljstva’’ na delu su pokazali i junaci naše priče, Rade Nikolić i Nenad Vujaklija iz Beograda.

Iako njihov veliki gest neće moći da izbriše ljudsku sramotu i krađu od velikog humanitarca, potvrdili su, da se „dobro dobrim vraća“ i zbog toga su ovi momci zaslužili naklon do poda.

BONUS VIDEO: Marija sa drugarima peva u humanitarne svrhe

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar