Foto: Nova.rs

Rio Tinto je počeo da targetira i ućutkuje naučnike u Srbiji, saopštio je pokret Kreni-Promeni, nakon reakcije kompanije na izjavu Dragane Đorđević da bi "eksploatacija litijuma u Nemačkoj iz podzemnih voda bila najčistija, a u Jadru najprljavija“.

Iz Kreni-Promeni navode da iz kompanije Rio Tinto targetiraju one ljude koji su ostali nepristrasni i nisu pristali da sopstvenu odanost nauci podrede interesima Rio Tinta.

„Rio Tinto nudi nelegalne ugovore stanovnicima Loznice u kojima traži da se odreknu ustavnog prava na slobodu mišljenja. Po sličnom principu su angažovali i naučne institucije i fakultete. Vlast umesto što drhti od ambasadora i služi interesima Rio Tinta, trebalo bi da stane uz svoj narod i naučnike. Podrška za Draganu Đorđević“, navodi se u saopštenju pokreta.

Podsetimo, naučna savetnica Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu Dragana Đorđević izjavila je juče da bi eksploatacija litijuma u Nemačkoj iz podzemnih voda bila najčistiji vid ekspoatacije tog metala, a eksploatacija rude u dolini Jadra kod Loznice, najprljaviji.

Kompanija Rio Tinto reagovala je na ovu izjavu Đorđević, ističući da njeni navodi grubo obmanjuju javnost.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare