Oliver Varhelji obilazi radove na Tiršovoj 2 Foto:ANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je posle obilaska radova na izgradnji Univerzitetske dečje klinike "Tiršova 2" da Evropska unija nikad nije podržala veći projekat u zdravstvenoj infrastrukturi i da očekuje da će deca u Srbiji imati najbolju zdravstvenu zaštitu u Evropi.

Varheji je rekao da je ovaj projekat „jedini pozitivan efekat kovida“, jer nastupa period kada će se zdravlje ceniti još više nego pre.

„Veoma sam zadovoljan što sam video da u Srbiji Vlada i narod misle na isti način kao i svuda u Evropi i da je zdravlje dece najvažnija stvar koju treba štititi“, rekao je Varheji.

On je istakao da EU nikada nije podržala ovako veliku zdravstvenu investiciju i izrazio nadu da će klinika u Tiršovoj biti završena za manje od tri godine.

„Želimo da ulažemo u buduće generacije koje dolaze i u tehnologiju koju će ova klinika doneti u Srbiju ne samo u pogledu opreme nego i znanja i nadamo se da će deca u Srbiji dobiti najbolju negu u Evropi a možda u svetu“, rekao je Varheji.

Posle obilaska radova u društvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Varheji je rekao da je napravljen investicioni plan za ceo region koji je realizovan sa ciljem da donese promene i poboljšanje života.

Izgradnja nove Univerzitetske dečje bolnice Tiršova 2 počela je u oktobru prošle godine, a završetak radova se očekuje do 2025. godine.

Projektna investicija vredna je 117,2 miliona evra, ukupna vrednost građevinskih radova procenjena je na oko 95 miliona evra, dok će ostatak novca biće usmeren na nabavku opreme.

Kompleks će imati više od 57.000 kvadratnih metara, od čega je 36.000 kvadrata predviđeno za medicinski prostor sa osam najsavremenijih operacionih sala. Preostalih 21.000 kvadata predviđeno je za garažu sa 550 parking mesta, namenjenih zaposlenima i pacijentima.

Kompleks je projektovan za ukupno 286 bolničkih kreveta, od kojih je 37 na intenzivnoj nezi, a koji će biti raspoređeni u 154 sobe, a cela zgrada će imati 11 spratova.

Sredstva za realizaciju ovog projekta obezbeđena su delom iz donacije EU u ukupnoj vrednosti od 35,7 miliona evra i ovo je jedna od najvećih donacija koje je EU odobrila za projekte van sektora transporta i energetike.

EU je u protekle dve decenije opremila bolnice, laboratorije, zavode za javno zdravlje i centre za transfuziju krvi i obezbedila ukupno 284 kompletno opremljena ambulantna vozila za zdravstvene centre širom Srbije.

EU je preko Evropske investicione banke obezbedila 250 miliona evra za obnovu i izgradnju 20 velikih bolnica širom Srbije, uključujući Institut „Torlak“, kao i četiri Univerzitetsko-klinička centra u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu, koji su ključni u borbi protiv koronavirusa, saopštila je EU info mreža.

BONUS VIDEO: Josip Juratović i Željko Pantelić: „Utešna Evropska unija“ za zapadni Balkan 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar