Konstantin Vasović Foto: Budi human

Konstantin Vasović (4) iz Beograda je rođen iz uredno vođene trudnoće. Mama Katarina, koja je po struci fizioterapeut, sa njegovih šest meseci zapazila je da nešto nije kako treba. Pošto je kasno počeo da sedi, da hoda i govori, otišli su kod neurologa na pregled. Saznali su da Kosta boluje od retke neuromišićne bolesti koja zahvata mišiće dečaka - Dišenove mišićne distrofije. Danas Konstantin ne može da čučne jer nema snage, a sutra, možda, više ne bi mogao da ustane.

Konstantinu je pre godinu dana dijagnostikovana ova strašna bolest. Njegova mama Katarina objašnjava da oboljenje kreće od nogu, razvija se ka struku, potom idu ruke i ramena, pluća, a na kraju srce.

„Bolest se najčešće otkriva kada simptomi počnu da se ispoljavaju, u periodu između treće i pete godine. Za neku obolelu decu postoji terapija, ali Konstantin nije među njima. Vrlo brzo ‘odu’ i mišići lica“, zbog čega deca sa DMD jednom prestanu da se smeju. Lekari procenjuju da će nakon 12. godine biti u kolicima, a da je životni vek do 20, 30. godine. U zemlji je oko 200 obolelih dečaka, a nekad mi se čini da mnogi ne znaju dovoljno o tome. Zato nam je potrebna pomoć kako bismo raširili svest o toj bolesti i pronašli lek za Kostino bolje sutra“.

Konstantnin Vasović Foto: privatna arhiva

Vasovići žive tako što Konstantinu „čuvaju mišiće“, tiho se nadajući čudu koje bi jednom moglo da se desi – o leku koji bi neki genij izumeo i koji bi joj spasio dete.

„Mislim da bi trebalo da znaju više o tome da bi mogli da nas upute tamo gde treba da nas upute. Sve me boli kad pomislim na njega, a posebno kada druga deca ne žele da mu priđu jer im roditelji kažu da je Konstantin bolestan. To mene kao roditelja mnogo povređuje. Moje dete ima problem, ali ne treba na taj način da govore“.

Pročitajte još:

Dodaje da su mogućnosti takve da se sada bore za očuvanje mišića deteta, te da su mu potrebni bazen, fizikalna terapija i jahanje.

Konstantnin Vasović Foto: privatna arhiva

Zato i moli za pomoć svih nas kako bi Konstantin imao adekvatnu rehabilitaciju.

„Jedino mogu da probam da mu sačuvam mišiće. Za sve drugo su mi ruke vezane. Roditelj bi hteo da pomogne, ali kad ne može, to je teško. Možete samo da ga gledate, da čekate. Ni sami ne znate šta“, kaže nam dodajući da je sin odnedavno na terapiji kortikosteridima, te da je to mač sa dve oštrice.

U riziku je od toga da mu skoče pritisak i šećer u krvi, dodajući da se na taj način leči posledica, ali ne i uzrok.

Gledajući u budućnost, Katarina vidi sebe i Konstantinovog oca kako ga odraslog nose na kupanje ili hrane pasiranim jelom.

„Kako je odrastao, vidim da ne može da potrči, da mu je to teško, da se brže umara, mišići na listovima su mu malo uvećani, ima specifičan način odizanja od poda… Kad hoće da se ispravi, pridržava se za svoje noge i tako se odguruje da bi došao u stojeći stav.

Dodaje da deca sa ovom bolešću imaju malo specifičan lik, koji podseća na mesec.

Pomozimo Konstantinu!

Pošalji SMS sa brojem 1508 na 3030.

Uplati na račune:

Dinarski račun: 160-6000001670900-18

Devizni račun: 160-6000001671425-92

IBAN: RS351606000001671425-92

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

BONUS VIDEO: Pojedini Kragujevčani pali na testu ljudskosti i humanosti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare