Sunčica Vještica Foto: Fakultet za primenjenu ekologiju "Futura"

Sunčica Vještica, profesorka na Fakultetu za primenjenu ekologiju Futura, privukla je pažnju javnosti jer je na javnoj raspravi o Regionalnom planu upravljanja otpadom žestoko izvređala pojedine učensnike. Situacije je eksalirala kada je Vještica učesnicu rasprave pitala: „Plavušice, hoćete biti ljubazni da kažete kako to funkcioniše?“. Vješica je javnosti nepoznata, iako se nalazi i na jednoj državnoj funkciji.

U Užicu je juče započeta, ali ne i završena javna rasprava o Regionalnom planu upravljanja otpadom za gradove Užice i Čačak i opštine Čajetina, Ivanjica, Lučani, Arilje, Požega, Kosjerić i Bajina Bašta. Raspravi su prisustvovali rukovodioci projekta, njegovi naručioci, građani Užica i svi zainteresovani. Građani su bili uporni, želeli su da dobiju odgovore na pitanja, ali pristojno – što se za rukovodioce projekta ne može reći.

Sunčica Vještica Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Sunčica Vještica, naime, nije bila raspoložena ni da sasluša pitanja do kraja, pa ni da da pristojan odgovor. Učesnici rasprave su, ukazujući na nezakonito sprovođenje javne nabavke za izradu plana, koja se zasniva na nepostojećem sporazumu devet lokalnih samouprava, od Vještice umesto odgovora dobili pitanje: „Koliko ste vi javnih nabavki sproveli?“ Na sugestiju da je novi plan urađen bez analize prethodnog, koji nije sproveden i koji je doveo do požara, Vještica je pitala: „Kakva struktura treba za analizu? Kakav požar?“ Na pitanje zašto u izradu plana nije uključena javnost usledio je odgovor: „Šta vama znači uključivanje javnosti?“

A onda su se nizali odgovori Vještice u formi pitanja poput: „Znate li vi šta je bukvar? Kako mislite da regionalni plan reši problem deponije? Da li se osećate prozvanim za požar na deponiji? Da li se osećate odgovornima za uvećanje otpada? Mogu li vas pitati, kada ljuštite krompir šta radite sa otpadom?“

Kap koja je prelila čašu bila je rečenica kojom se Vještica obratila jednoj učesnici rasprave: „Plavušice, hoćete biti ljubazni da kažete kako to funkcioniše?“

PROČITAJTE JOŠ

Nakon toga, učesnici su bez reči krenuli da napuštaju salu.

Ko je Sunčica Vještica?

Sunčica Vještica je docentkinja na Fakultetu za primenjenu ekologiju Futura. Oblasti njenih istraživanja su životni vek proizvoda i cirkularna ekonomija/bioekonomija. Kako se navodi na sajtu Future, ona je na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu prvo 1995. godine diplomirala, potom 2001. magistrirala i na kraju 2014. doktorirala.

Članica je Upravnog odbora Instituta za pesticide i zaštitu životne sredine, Odbora za zaštitu životne sredine Privredne komore Srbije, Akademije za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije, nacionalni UNIDO ekspert za čistiju proizvodnju.

Takođe, u zvaničnoj biografiji navodi se da je članica Ellen MacArthur Fondacije, članica SETAC – a, i MIANU Akademije. Za naučnu savetnicu Instituta ta hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu izabrana je 2022. godine.

BONUS VIDEO Ekološki sporna deponija u Užicu ponovo radi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare