Od dana kada je prvi broj novina "Nova", uprkos brojnim i nezamislivim preprekama, a zahvaljujući nepresušnom entuzijazmu, strpljenju i odlučnosti grupe vrhunskih novinarskih i medijskih profesionalaca, ugledao svetlost dana i dospeo u ruke čitalaca, proteklo je neverovatnih 40 meseci.

Mnogo toga je za te tri i po godine „Nova“, zajedno sa svojom čitaocima, uspela da pretovari preko leđa i ostane na nogama.

Informisala je , obaveštavala, apelovala, slavila, žalila, pomagala, opominjala, uzbunjivala, saosećala, podsećala…Pravovremeno, profesionalno i istinito informisanje javnosti do danas je ostao princip na kom počivaju novine „Nova“.

Hiljadu brojeva koje ima iza sebe jasno dokazaju da za „Novu“ nikada nije bilo zabranjenih i cenzurisanih tema, da nikada ništa bitno i krupno nije prećutala, te da je interes javnosti jedini koji će zauvek zastupati. Sve ono što su vlast i njoj bliske interesne grupe pokušavale da sakriju od građana, njihova nepočinstva, pljačke, zloupotrebe, malverzacije, manipulacije, „Nova“ se trudila da uspešno raskrinka.

PROČITAJTE JOŠ:

Svoje mesto u „Novoj“ uvek su imale i lične priče naših čitalaca, kako onih kojima je trebala pomoć, tako i onih čiji smo uspehe, podvige, ostvarenja iz najrzličitijih oblasti, od nauke, do sporta i umetnosti, zajedno proslavljali.

Nažalost, minuli period pokazao je da misija i vrednosti koje zastupa „Nova“, nisu one na kojima počiva aktuelna vlast, čiji najviši predstavnici i funkcioneri neretko pokušavaju da je diskredituju, ne birajući pritom sredstva.

Sve to neizostavno sprovode sa „bezbedne udaljenosti“, uz svakodnevno referisanje na naše naslovne strane i tekstove. Ali zato na naše pozive gotovo nikad ne odgovoraju.

Uprkos svim preprekama, „Nova“ će nastaviti da ostvaruje svoju misiju i to tako što će nastaviti da bude list u službi javnog interesa, a „koji će svako moći da donese kući i ostavi na stolu, a da nikog ne bude sramota zbog onoga što u njemu piše“. Baš onako kako je „Novu“ osmislio i zavetovao prvi glavni urednik – Stojan Drčelić (1964- 2022).

„Nova“ – legat Vese i Stojana

Hiljadarke u naslovu ne bi bilo bez dvojice ljudi koji, na žalost, neće sa nama proslaviti ovaj mali jubilej. Novine koje su pred vama, zapravo su, profesionalni i ljudski legat Veselina Simonovića, osnivača i Stojana Drčelića, prvog glavnog urednika.

Oni su, slobodno se može reći, u nenormalnim uslovima u proleće 2021. godine krenuli u jednu avanturu, osnivajući novine kojima su bile zabranjene štamparije, zabranjene reklame i sabotiran plasman.

Veselin Simonović i Stojan Drčelić uz prvi broj novina “Nova”, 29. jun 2021. Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

Svako drugi bi na njihovom mestu digao ruke i odustao, njima to nije padalo na pamet. I evo nas trajemo već četvrtu godinu na radost čitalaca i na užas vlasti kojima smeta i ovaj mali prozor kroz koji ulazi svetlo u dominantni medijski mrak koji su napravili.

Stojan i Vesa su, očigledno, dobro znali cilj i domet svoje misije i zato su se tako srčano borili da novine ovog profila zažive i dođu do građana i verujem da za njih ne bi bilo iznenađenje da smo, uprkos svemu, dometnuli do hiljaditog broja.

Idemo dalje.

BONUS VIDEO: Novine Nova 30. septembar 2024.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare