Foto: google maps, Privatna arhiva

Priča bračnog para Jevremović iz Mačvanskog Pričinovića kod Šapca koji je izgubio tek rođenu bebu zbog, kako tvrde očajni roditelji, greške lekara iz šabačkog porodilišta Opšte bolnice "Dr Laza K. Lazarević", potresao je celu Srbiju, ali i region. Nažalost, ovo nije jedini ovakav primer. Ima ih puno, sudeći po komentarima ovog tužnog događaja na društvenim mrežama. Jedna od njih je i mlada mama Bojana iz Šapca koja je pre godinu i po dana preživela golgotu u istom porodilištu u Šapcu, kada joj se najsrećniji događaj u životu pretvorio u pakao. Bojana je rešila da svoju priču podeli sa nama.

Za Nova.rs ova hrabra majka do detalja priča šta se dogodilo tih dana kada je doktorka odlučila da je ostavi u porodilištu jer je već „probila termin“.

„Prvu trudnoću vodila sam privatno kod doktorke koja radi u porodilištu u Šapcu i koja je i trebalo da me porodi. Sve je bilo u najboljem redu. Porođaj je bio predviđen za 9. oktobar 2021. godine, međutim kako sam probila termin, doktorka me je pri pregledu ostavila u bolnici na praćenju, što je i bilo u redu“, priča nam Bojana do detalja.

Bojana Erdevički, Foto: Privatna arhiva

U bolnici je, potpuno neplanirano, provela čak deset dana.

„Za tih deset dana, bila sam pregledana, rađen mi je CTG svaki dan, moje stanje se pratilo, ali se ništa nije dešavalo, nije bilo naznaka da će s eporođaj uskoro desiti. Pitala sam doktorku za carski rez, s obzirom da vreme prolazi, ali je ona govorila da nema potrebe jer sam mlada i, navodno, porođaj će krenuti sam od sebe“.

Ipak, nije se desilo tako kako je očekivala i doktorka, ali i ova mama.

Foto:EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

„Posle 3-4 dana uključili su mi indukciju i tada su krneuli bolovi. Međutim, opet s eništa nije dešavalo. A povrh svega, doktorka se ne pojavljuje jer ima privatnih obaveza. Na svu srecu, tu se našao doktor koji me je preuzeo. Posle dva dana ležanja u indukovanim bolovim, doktor je primetio da beba dobija hematom i da on raste sve više i više jer udara glavom od kost, a ne može da prođe. Bolje da vam ne kažem šta mi je sve prolazilo kroz glavu u tom trenutku. Želela sam da mislim pozitivno, ali kad sam videla taj njegov zbunjeni i zabrinuti pogled, momentalo sam zablokirala“.

Kako dalje objašnjava, u međuvremenu joj je pukao vodenjak.

„Doktor mi zakazuje hitan carski rez na koji dolazim na red u 17 časova tog dana, baš u vreme kada mi je i pukao vodenjak. Porađala su me dva doktora koji mi nisu vodili trudnoću. Beba se okrenula zadnje potiljačno, a doktorka to nije videla ni u jednom momentu kada me je pregledala i kad god mi je radila ultrazvuk. Pritom, niti se ni pojavila na porođaju. Znači, ako sam kod tebe od samog početka vodila trudnoću i pričale smo da želim da me baš ti porodiš, znači da želim da ti dođeš i na svet doneseš moju bebu“.

Pročitajte još:

Sve se, ipak, dobro završilo. Sada, kada se seti svega, kroz telo joj prođe jeza posebno što je uskoro očekuje drugi porođaj. Kaže da ne može da zaboravi one zdravstvene radnike koji su učinili da porođaj prođe u najboljem redu.

Bili su divni prema meni, od anesteziologa, babica i doktora koji su bili pored mene tom momentu. Zato sam, poučena tim iskustvom, rešila da sledeću trudnoću od starta prepustim nekom od tih doktora i to sam i uradila. Sada sam u drugom stanju i beba bi trebalo da nam stigne za šest meseci“.

Bojana Erdevički, Foto: Privatna arhiva

Doktorka koja je Bojani vodila trudnoću pojavila se naredni dan nakon njenog hitnog carskog reza.

„kada je došla, rekla mi je da bebe budu i po 12 dana bez plodove vode i da im ne bude ništa. I nije bilo ništa, ali je moglo da bude. Užasavam se na samu pomisao na to. Bogu hvala, sve se dobro završilo“.

S obzirom da živi u Šapcu, Bojana će se i ovaj put poroditi u šabačkom pordilištu. Kaže da nisu svi lekari isti i da ne treba da zanemarimo one koji savesno i odgovorno rade svoj posao.

„Ovaj put će me poroditi doktor za koga smatram da će reagovati na vreme i za kojeg imam samo reči hvale od prvog porođaja, kada je učinio da se moja beba i ja osetimo bezbednom. Isto tako se osećam svaki put kada odem kod njega na pregled ili ultrazvuk, a ovom pričom samo želim da se i druge žene koje nameravaju da se ostvare u ulozi majke, osećaju bezbedno“, kaže Bojana za kraj razgovora.

Bojana i Jovana nisu jedine

Nažalost, previše je komentara po društvenim ženama o lošem iskustvu žena na porođaju u šabačkom porodilištu, što zbog doktora što zbog samog osoblja koje prisustvuje istom.

Tako su, na primer, neke žene napisale kako je bolnica u Šapcu otišla predaleko zbog svog „nerada“.

„Dr Zablaćanski i pedijatar koji je bio, da li mirno spavate, bruko i sramoto doktorske diplome, beli mantil za vas treba d aje prošlost i za još mnogo njih iz ove bolnice. Mene je ta doktorka poradđala gore od nje nema, otkaz i oduzimanje licence. Redom! Najzdravija mera. Sram ih zadnjice, kada obraza vec nemaju. Pokušace oni da se operu na sve moguće načine. I sama sam preživela traumu prilikom prvog porođaja, iako porođaj nije krenuo kako treba, ostavili su me samu dok nisam počela da se gubim na stolu (za to vreme lekar i babice su pricali viceve odzvanjao je smeh bolnicom). U nekom momentu se setila neka sestra da dođe i kada je videla da gubim svest, počela je da viče i da me pljeska po obrazima da dođem sebi. Tada je i doktor došao i njegove reci i sada čujem, onako skrštenih ruku, bez trunke empatije „Hajde da spasimo ženu“. Sramota. Bog je dao da moja beba oživi, ali od silnog povlačenja oštetili su živac na desnoj rukici, hvala bogu oporavio se mali borac“, samo su neke od tragičnih priča porodilja u Srbiji.

Nova.rs je u više navrata pokušavala da od bolnice u Šapcu dobije komentar povodom slučaja Jevremović, koji su pre nekoliko dana ostali bez tek rošene bebe, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

BONUS VIDEO: Smrt bebe iz Šapca – greška lekara ili nesrećan slučaj?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar