Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Pitanje svih pitanja proteklih dana je da li je srpski zdravstveni sistem pukao? Priče pacijenata koji se trenutno u bolnicama bore za svoje zdravlje i živote daju veoma jasan odgovor na to, mi vam ga nećemo dati unapred, sve će vam biti jasno kada budete pročitali ispovest našeg čitaoca Uroša Bungina (33) koji se treutno leči na odeljenju kardiologije Kliničkog centra Srbije.

Uroš je u bolnici od prošlog ponedeljka, a njegovo iskustvo svedoči o lošim uslovima i požrtvovanim zdravstevnim radnicima.

Njegovu isposvest prenosimo vam u celosti:

„Od prošlog ponedeljka ležim na odeljenju kardiologije Kliničkog centra Srbije, koje ne pripada kovid sistemu. Od momenta prebacivanja sa intenzivne nege na postkoronarno odeljenje, tri puta sam menjao sobu. Sa sobom sam svaki put nosio istu posteljinu, jer, kako tvrdi medicinsko osoblje koje je inače ljubazno i rade veoma predano svoj posao, nemaju dovoljno posteljine.

Pokrivači su ishabani i pocepani, a jastuk sam čekao dva dana.

Kada sam zamolio da mi se promeni posteljina, kao odgovor sam dobio da pacijenti koji izađu iz bolnice iz zahvalnosti kupuju posteljinu.

Rečeno mi je da ne bi bilo loše da da donesem svoj jastuk od kuće. Nasmejao sam se, misleći da se šale. Međuti, one su bile vrlo ozbiljne i rekle su mi da da ću ga dobiti  ako neki jastuk „naiđe“,  ali da ga ljubomorno čuvam da mi ga neko ne ukrade.

Sve televizore na odeljenju, sa kablovskom u paketu, kupili su pacijenti.

Korona

Pre dolaska na odeljenje, svi smo bili testirani na kovid, međutim posle par dana pacijent iz moje sobe dobio je temperaturu i dijareju, bio je kovid pozitivan. Njega su odmah prebacili u neku drugu bolnicu koja pripada kovid sistemu.

Sutradan su ns testirali sve i ispostavilo se da je još jedan pacijent iz naše sobe pozitivan na koronavirus. Tada su potpuno ispraznili sobu, samo su njega ostavili u njoj, dok ne odluče gde će sa njim.

Dan pre nego što su otkrili da je čovek čiji je krevet pored mog pozitivan na koronu, osoblje je jednog pacijenta prebacilo na drugo odeljenje. Tako se verovatno pravi začarani krug širenja kovida po bolnicama koje su van kovid sistema.

Moglo bi se reći, ono što svi ćute, da je zdravstveni sistem na nezavidnom nivou, da su uslovi katastrofalni, da se propusti dešavaju, ali jedino što ne može da se ospori je predanost medicinskih radnika u ovako surovim uslovima“, zaključuje naš sagovornik i tako daje precizan odgovor na pitanje sa početka naše priče.

Nova.rs pokušala je da dobije komenatr od direktora Kliničkog centra Srbije Milike Ašanina, ali do objavljivanja ovog teksta on nije odgovorio na naše pozive i poruke.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare