Foto:Vesna Lalić

"Dolazim iz crvene zone i juče sam bio u situaciji kakva se dešavala u Italiji, da nisam imao mesta u bolnici za mlade ljude niti sam imao gde da ih transportujem", rekao je predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić i zaplakao u emisiji na TV N1.

„Zdravstveni sistem Srbije je zvanično pukao. Čujete da sam veoma uzbuđen. Juče sam bio u situaciji kakva se dešavala u Italiji. U svom profesionalnom veku nisam očekivao da ću doći u takvu situaciju, nisam imao mesta za ljude koje mi u medicini smatramo mladima, niti sam imao gde da ih transportujem“, vidno potresen kaže Panić koji trenutno radi u „crvenoj zoni“ i dodaje da je situacija gora nego u julu, da „kliničke slike pacijenata postaju teže… više je mladih ljudi i ogroman je broj obolelih i nismo baš uspešni u lečenju u intenzivnoj nezi, velika je smrtnost kad pacijent dođe u najteže stanje“.

Panić je ocenio da su mere Vlade u borbi protiv virusa zakasnele i kao jednog od glavnih krivaca označio ministra Zlatibora Lončara.

Nemoć koju sam osetio, osećaju svi zdravstveni radnici širom Srbije, i za to je odgovoran ministar Lončar… Hitno je, ne da u Srbji neće biti mesta u bolnicama, već nema mesta u kovid bolnicama… Sa merama se kasni mesec dana, a ne znam zašto Krizni štab ne zaseda u ovoj vanrednoj, vanrednoj situaciji 24 časa dnevno. To je obaveza Kriznog štaba, pozivam ih da se probude, da ako ne znaju šta se dešava u Srbiji, da zamole za službene automobile i da se provezu i da vide šta se dešava“, ukazuje Panić.

Ističe da je „hitno da se preduzmu mere koje su značajno oštrije od ovih koje su sada“

„Ne pričam o zaključavanju, ali ako je situacija takva da nema novca, da se neće zaposliti svi raspoloživi (zdravstveni) kadrovi sa biroa, onda da se to jasno kaže građanima Srbije i da se zamole da istrpe tri nedelje zaključavanja, da bi na proleće mogli da kažemo da i dalje funkcionišemo“, poručuje on.

Panić je podsetio da Sindikat lekara i faramceuta već dve godine traži smenu ministra Lončara jer su rezultati njegovog rada u poslednjih sedam godina katastrofalni, a da se to na najdrastičniji način vidi upravo sada za vreme epidemije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare