Blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i zahtev za smenom profesora tog fakulteta Dinka Gruhonjića je oblik toksične polarizacije kao oblika upravljanja društvom, ali i matrica po kojoj će se voditi kampanja za lokalne izbore u Novom Sadu, ocenio je glavni urednik izdavačke kuće Arhipelag i jedan od osnivača Inicijative „Proglas“ Gojko Božović.

Božović je istakao da takav događaj ne bi bio moguć u demokratskom društvu, prenosi N1.

„Bila bi jedna izjava, takva kakva je. Možda ne bi bila ni primećena. To je stvaranje moralne panike i situcije u okviru koje celokupno društvo treba da bude angažovano. To je jedan oblik toksične polarizacije, to je oblik upravljanja društvom. Stvorite situaciju koja nema realan značaj, oko koje društvo treba da se cepa na nepomirljive polove, a za to vreme se donose neke druge odluke ispod žita“, objasnio je Božović pozadinu dešavanja u Novom Sadu.

Dodaje da ceo događaj ima i političku dimenziju.

„Očigledno je da zaoštrenom retorikom i zahtevom za moralno-političku podobnost i najtežom artiljerijom se kreće u jednu vrstu kampanje u Novom Sadu. To će biti matrica kojom će se Srpska napredna stranka obraćati javnosti u narednom periodu“, dodao je Božović.

Prema njegovoj oceni, proizvodi se mnoštvo događaja čiji je cilj skretanje pažnje sa izborne krađe u decembru, završetka kosovske drame.

„Otvara se vojvođanski front i skreće se pažnja. Stvaraju se događaji koji nemaju istinski smisao i realan značaj. To je jedna organizovana propagandna operacija koja služi da se uništi političko javno mnenje u ovoj zemlji“, istakao je.

Njegov utisak je da je blokada fakulteta zbog izjave Dinka Gruhonjića od pre godinu dana, kada je rekao na jednom događaju u Dubrovniku da je ime dobio po Dinku Šakiću upravniku logora Jasenovac, isfabrikovan događaj kako bi se prekrile neke druge stvari koje su u ovom trenutku urgentne.

Dodaje da je pokrenuta „jedna složena operacija koja je malo izmakla kontroli blokadom fakulteta“.

Napominje da je zahtev za moralno-političkom podobnosti profesora univerziteta nerealan i da ako bi se uveo onda nijedan profesor ne bi mogao da zadovolji taj kriterijum,

Blokadu Filozofskog fakulteta je obeležio i izostanak jedinstvene reakcije Univerziteta u Novom Sadu.

Božović kaže da institucije, pa tako ni Univerzitet, ne istupaju jedinstveno, a strah je jedan od razloga.

„Atmosfera u javnom i društvenom životu nije pogodna za dijalog i raspravu. Mnogi se povlače u svoje mehurove i četiri zida. Time se potiskuje jedna ogromna kreativna energija u društvu“, kazao je gost Dana uživo.

Drugi razlozi za izostanak reakcije, prema njegovom mišljenju, su komoditet „onih koji su mirno prihvatili sadašnje okolnosti misleći da nikada neće doći na red“.

„Mislim da je to jedna egoistična pretpostavka, a li i neodgovorna. Ne možemo mirno posmatrati događaje u društvu. Moramo razumeti šta se u društvu događa i moramo učestvovati jer se to tiče svih nas“, istakao je.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare