Foto: BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC, privatna arhiva

Ekološki ustanak i grupa građana "Ne dam/Ne dau" zatražili su danas hitnu smenu ostavku načelnika Policijske uprave u Boru i smenu svih policajaca koji su učestvovali u, kako navode, iznudi priznanja aktivista iz Majdanpeka.

Oni su medijima prosledili slike povreda i lekarski izveštaj za Dragana Dmitrovića, aktivistu od koga su pripadnici policije upotrebom sile iznudili, kako kažu, potpisivanje priznanja.

„Iz policijske stanice prebačen je u Opštu bolnicu u Majdanpeku, gde su mu u izveštaju lekara specijalice konstatovane telesne povrede. Zakonom o policiji propisano je da se pri obavljanju policijskih poslova, policija pridržava utvrđenih i dostignutih standarda policijskog postupanja, uzimajući u obzir međunarodno opšte prihvaćene standarde postupanja koji se odnose na: zabranu mučenja i primene nečovečnih i ponižavajućih postupaka; pridržavanje profesionalnog ponašanja i integriteta…“, navodi se u saopštenju.

Istraga u slučajevima navodnog zlostavljanja, prema principima koji proističu iz odluka Evropskog suda za ljudska prava, Komiteta za ljudska prava UN i Komiteta protiv torture UN, treba da bude, kako ističu Ekološki ustanak i Ne damo, nezavisna, odnosno vođena tako da u njoj ne učestvuju i na nju ne utiču osobe čiji postupci se ispituju, hitna i blagovremena, odnosno vođena bez nepotrebnog odlaganja.

Foto: Privatna arhiva

„U slučaju Dragana Dmitrovića, evidentno je da se policija nije pridržavala Zakona i pravila postupanja“, ocenjuju ove organizacije i poručuju:

„Načelnik Policijske uprave Bor je na Odboru za zaštitu životne sredine rekao da preuzima svu odgovornost. Apelujemo na načelnika, da makar sada postupi časno i u skladu sa svojom profesijom, da podnese ostavku, kao i da ceo lanac u policiji bude smenjen.“

Podsetimo, PU Bor juče je saopštila da nisu tačne tvrdnje 48-godišnjeg muškarca da su ga policajci u stanici u Majdanpeku tukli i navela da će protiv njega, po nalogu nadležnog tužilaštva, biti podneta krivična prijava zbog sumnje da je izvršio izazivanje panike i nereda.

****

BONUS VIDEO – Aktivista Ekološkog ustanka o tome kako su ga inspektori u Majdanpeku silom naterali da potpiše lažni iskaz

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar