Skupština Vojvodine
Foto: Nenad Nedomacki/Shutterstock

Novosadski odbor Demokratske stranke (DS) zatražio je danas da se odmah obustave radovi na izgradnji podzemne garaže u blizini Skupštine Vojvodine i utvrdi odgovornost, nakon što je građevinska inspekcija zabranila korišćenje dela zgrade Skupštine Vojvodine zbog pucanja zidova i drugih oštećenja, dok se ne proceni stanje konstrukcije.

„Ukoliko su, kako tvrde investitori u izjavi za medije, sleganje tla i pucanje zidova na susednim objektima bili očekivani, onda je nužno ispitati i utvrditi odgovornost pojedinaca i institucija koje su izdale neophodne saglasnosti za početak radova“, naveli su iz DS u saopštenju za javnost.

Upozorili su na to da se u neposrednoj blizini gradilišta nalazi niz stambenih zgrada i da postoji opasnost da i ti objekti na isti način budu oštećeni.

Dodali su da je „u gradu već zabeležen niz slučajeva u kojim su se u istovetnoj situaciji rušile zgrade i ljudi ostajali bez krova nad glavom“.

Zahtevaju da bude zaustavljena i izgradnja garaže u strogom centru grada, u Ulici Modene, zbog mogućnosti da se ugroze postojeći objekti i bezbednost građana.

Oštećenja zgrade vojvođanskog parlamenta su ustanovljena dok se pored nje gradi podzemna garaža.

U građevinskoj inspekciji su za lokalni portal 021 rekli da su u pitanju manja oštećenja i da će nakon izrade Elaborata o proceni stanja konstrukcije, Grad bez odlaganja naložiti izvođjaču radova da obavi sve potrebne radove i dovede objekat u prvobitno stanje.

Portal je naveo da se od zaposlenih u zgradi Skupštine Vojvodine može čuti i da su oštećenja zidova viđena i u podrumu, prizemlju, kao i na spratovima, na strani koja je bliža gradilištu.

Prema njihovim rečima, deluje da nije došlo samo do pucanja zidova, već i oštećenja vodovodne i kanalizacione cevi.

Garažu gradi preduzeće „Javne garaže“, u vlasništvu „Inobačke“ i „Best in Parking – Holding“, koje je 2020. godine, nakon konkursa, potpisalo koncesiju na 40 godina sa Gradom Novim Sadom.

Izvođači radova su za 021 kazali da oštećenja usled sleganja objekta „nisu iznenađenje“ i da su bila „predviđena projektom“, koji predviđa i sanaciju.

BONUS VIDEO – Bez obaveštenja o radovima u Krunskoj, vozači se ulicom Kneginje Zorke vraćaju ka Bulevaru kralja Aleksandra

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar