Dubravka Đedović Handanović Foto:TANJUG/ JOVANA KULAŠEVIĆ

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da "u Srbiji postoji jedno nalazište overenih rezervi litijuma" - u dolini Jadra, a da se nigde više ne obavljaju aktivna geološka istraživanja litijuma i bora.

Dubravka Đedović Handanović je to rekla odgovarajući na pitanja građana u kontakt centru Vlade Srbije u vezi sa projektom „Jadar“, saopšteno je iz njenog kabineta.

Građani iz Ljiga, Požege, Zrenjanina, Novog Sada, Beograda i Vršca, kako je saopšteno, raspitivali su se o rekultivaciji zemljišta nakon zatvaranja rudnika, uticaju projekta „Jadar“ na druge opštine u Srbiji i da li se litijum istražuje u njihovim opštinama.

Protest protiv rudarenja litijuma blokada Železničke stanice Novi Beograd Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

„Dosta građana je zvalo da proveri da li se u njihovom gradu vrši istraživanje bora i litijuma, jer smo imali prilike da pročitamo i čujemo da ćemo otvarati na desetine ili više od stotinu rudnika litijuma u Srbiji. To nije tačno. Imamo overene rezerve litijuma u Jadru. Nigde više u zemlji nema potvrđenih rezervi litijuma, niti se vrše aktivna istraživanja“, navela je Dubravka Đedović Handanović.

Ona je naglasila da će se projekat „Jadar“ razvijati pod strogom kontrolom države poštujući nacionalne i međunarodne propise i standarde iz rudarstva i zaštite životne sredine, uz studije i inženjerska rešenja koja će minimizirati sve potencijalne negativne uticaje.

Ministarka je navela i da se u Evropi razvija niz projekata u vezi sa eksploatacijom litijuma – u Nemačkoj čak tri projekta, u Finskoj na više lokacija, a u Francuskoj jedan sličan rudniku u Srbiji. Ministarka Đedović Handanović je istakla i da je nalazište litijuma i bora u Srbiji jedno od najvećih na kontinentu.

„Ovaj projekat može da doprinese BDP-u naše zemlje 10-12 milijardi evra godišnje i zato je važno da se u javnom prostoru komuniciraju tačne informacije od strane stručnjaka i da se vodi transparentan dijalog, čemu služi i ovaj kontakt centar”, rekla je ona.

Protest protiv rudarenja litijuma blokada Železničke stanice Prokop Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Građani se o svim nedoumicama mogu informisati u kontakt centru Vlade Srbije o projektu „Jadar“ na broj telefona 0800-37-37-37, svakog radnog dana od 9 do 15 časova. Pozivi su besplatni.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare