Protest roditelja dece ubijene u školi "Ribnikar" Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Svake godine, tradicionalno, Školska uprava Beograd organizuje novogodišnje druženje za direktore škola. Zapravo, proslavu povodom novogodišnjih praznika. Tako je poziv direktorima beogradskih osnovnih i srednjih škola stigao i ovog puta, uprkos svemu što je obeležilo godinu na izmaku, piše Zelena učionica. Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović uputila je molbu svima u prosveti, da se ove godine, ipak ne održavaju proslave.

Tijana Kovačević, direktorka Muzičke škole „Josip Slavenski“ koju je pohađao ubijeni Andrija Čikić, odlučila je da „digne glas“ i ukaže na besmisao bilo kakve proslave u ovom trenutku, piše Zelena učionica.

U svom dopisu svim direktorima škole i Školskoj upravi Beograd upitala je šta se zaista slavi.

„Verujem da smo svi svesni da će ova kalendarska godina biti najcrnjim slovima zapisana u istoriji ove države i školstva u Srbiji. U ovoj godini je dečak od 13 godina ušao u svoju školu, ubio devetoro i ranio petoro dece, svojih školskih drugova, ubio školskog čuvara i teško ranio svoju nastavnicu. Za ovaj težak zločin odgovarala je, za sada, škola, stručni saradnici i direktorka koja je razrešena, a da niko više nije spomenuo da je uspešno vodila tu istu školu godinama. Naše ministarstvo je lako predalo dežurnog krivca, a da niko ni od nas nije reagovao, iako je isti zločin mogao da se dogodi u bilo kojoj školi. Niko iz Ministarstva se nije zapitao da li je škola zaista mogla nešto da učini u ovom slučaju. Da li su se osetili odgovornim inspektori koji su redovno posećivali školu, zatim autori silnih zakona, pravilnika, protokola i platformi osmišljenih kako bi ovakve događaje prevenirali? Nisu“, navodi Kovačević u dopisu.

PROČITAJTE JOŠ:

I dodaje da su događaji u maju trebali da ukažu na rapidno uništavanje prosvetnog sistema kao i to da se nakon toga ništa nije promenilo, već se nastavilo u istom pravcu odnosno u pravcu da se dokaže kako sistem nije zakazao i da i dalje funkcioniše.

„Da zanemarimo sve svakodnevne probleme sa kojima se suočavamo u okviru posla. U našem gradu, u jednoj od naših škola, desio se nezapamćen zločin posle koga mnogim porodicama više nijedan praznik neće biti isti. Svesna sam da život ne može i neće stati i verujem da smo i posle 03. maja imali i da ćemo imati mnogo razloga da slavimo, ali smatram da su u ovom trenutku direktori škola iz Beograda i ŠU Beograd poslednji koji treba da organizuju ovu vrstu „druženja““, zaključuje Kovačević.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović zamolila je da se ipak ne organizuju proslave.

Foto:TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

„Ova godina je bila najtužnija od svih do sada i ne ponovila se nikada više. Stava sam da proslavu treba da ostavimo za neka druga vremena. Molim vas za razumevanje koje verujem da postoji. Sigurna sam da će biti prilika za radost i druženje,“ navela je Đukić Dejanović u svom dopisu svim školama.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare