Zlatibor Lončar Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Uz optužbe, prebacivanja, vulgaran rečnik, i planove za koje lekari kažu da su “nemoguća misija”, prošao je danas sastanak ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa rukovodiocima bolnica. Prema rečima našeg sagovornika, ministar se zadržao kratko, dovoljno da iznese upozorenja i plan države, kojeg će ubuduće morati da se pridržavaju svi, bez obzira na mogućnosti.

Ministar je upozorio direktore na program rada, koji se odnosi na operacije i koji će, smatra on, doprineti smanjenju ili ukidanju listi čekanja. Međutim, drugu stranu nije hteo ni da sasluša, kaže naš izvor.

Zlatibor Lončar predstavio je tim koji će se baviti pitanjem da li postoji štetno dejstvo po zdravlje građana Srbije u slučaju iskopavanja litijuma Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

“Bilo je kao na livadi. Lončar je bio jako neprijatan prema pojedinim kolegama. Kao iz vedra neba pitao nas je koliko operacija radimo, ako bi neko rekao šest, on bi dobacio ‘e sad ćete da radite osam’, ako bi rekli 10, on bi dodao ‘od sada će biti 15!’, kao cenjkanje na pijaci. Jedan kolega je rekao da nemaju dovoljno sala za broj operacija koje ministar očekuje na dnevnom nivou. Na to mu je odgovorio nepristojinim rečnikom, a potom dodao ‘radite privatno svaki dan, a ne možete ovo da rešite’”, priča za Nova.rs doktor, koji je prisustvovao današnjem sastanku, a puno ime je poznato redakciji.

Kontrola pacijenata ili lekara?

Ministar Lončar se, dodaje on, na sastanku zadržao kratko.

“Bio je tek toliko da nas ispita o broju operacija, upozori na njihov plan o listama čekanja i naglasi da ćemo od sada morati da radimo više. Kao da dosad nismo gubili glavu od posla, sa ovim deficitarnim kadrom, koji niko ne pominje”.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nakon što je Zlatibor Lončar izneo svoje mišljenje, upozorenja i državne ciljeve, okrenuo se i otišao, ne ostavljajući prostor za argumente i odgovore. Sa direktorima je na sastanku ostao da predsedava prof. dr Zoran Gojković, savetnik u Ministarstvu zdravlja.

“Sa nama je do kraja ostao doktor Zoran Gojković. On je, inače, ortoped, pa nam je izneo njihovu neizvodljivu ideju o eliminaciji čekanja. Naime, Ministarstvo planira da kontroliše koga od pacijenata stavljamo na listu čekanja. Navodno će svakog pacijenta da proveravaju, da li je stvarno za veštački kuk ili koleno. To će biti moguće, jedino ako formiraju komisiju koja će da proverava svaki rendgenski snimak, što je nemoguće”, naglašava ovaj doktor, rukovodilac u jednoj beogradskoj zdravstvenoj ustanovi.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

U jednom danu, u ortopedskim bolnicama bude od 15 do 30 novih pacijenata na listi, u zavisnosti od kapaciteta ustanove i broja obolelih.

“Sad zamislite da spojite sve te pacijente u svim ortopedskim klinikama. Koliko je to snimaka koje treba da pregleda ta komisija kako bi proverili da li su pacijenti za listu čekanja ili nisu. Ne zaboravite da su bolnice ne samo u Beogradu, već i u Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu. To je ogroman posao koji bi zahtevao nekoliko sati rada svakoga dana. Ortopedi koji bi radili u toj komisiji, provodili bi vreme sa snimcima, umesto sa pacijentima”, objašnjava ovaj doktor.

Ministar „nezadovoljan“

Podsetimo, u saopštenju Ministarstva zdravlja stoji da je Lončar na današnjem sastanku detaljno analizirao koliko svaka ustanova trenutno obavlja operacija, kao i okolnosti zbog kojih taj broj nije veći. Poseban akcenat dat je potrebama i načinima na koji se broj operacija može povećati i time se liste čekanja značajno redukovati, odnosno ukinuti.

Liste čekanja, Institut za ortopediju Banjica Foto: rfzo.rs

Ministar je, kako piše, tokom sastanka bio vidno nezadovoljan brojem operacija koje se izvode u pojedinim zdravstvenim ustanovama, naročito u onim najvećim i najopremljenijim bolnicama i klinikama.

„Moram još jednom da vas upozorim, država je odlučna da se liste čekanja smanje i konačno ukinu. I tu neće biti pardona. Nedopustivo je da Klinički centar Srbije sada radi samo 6 operacija kuka i kolena dnevno, a toliko najmodernijih operacionih sala i najbolje opreme i aparata smo obezbedili za tu ustanovu. Takođe i Banjica, KC Niš, gde je takođe nedopustivo mali broj operacija“, rekao je on.

Zlatibor Lončar u obilasku porodilišta GAK Narodni front Foto:TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Najavio je zatim “poseban program operacija”.

“Napravićemo poseban program operacija, za svaku ustanovu, sa dnevnim i nedeljnim brojem operacija koje objektivno mogu da se urade, i to apsolutno mora biti realizovano“, istakao je Lončar.

Pročitajte još:

Ministar je dodao i da će broj urađenih operacija, u svakoj ustanovi, biti istaknut u realnom vremenu na zvaničnoj internet stranici Ministarstva zdravlja, kako bi i građani imali uvid u to kako se i koliko radi.

Podsećamo i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, šokirano prošle nedelje govorio o listama čekanja, kao da su u pitanju novi podaci, sa kojima, do sada, javnost nije bila upoznata. Naprotiv, samo su nadležni izgleda bili “neobavešteni” ili su, što bi rekli u školama “sedeli na ušima”, namerno ili slučajno, na kraju nije ni važno.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

Na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) na kojem se objavljuju liste, najduže se čeka na operacije i intervencije u oblasti ortopedije, kardiohirurgije i oftalmologije, a potom i na dijagnostiku, snimanje na CT skeneru i magnetnoj rezonanci. Ukupno je blizu 70.000 pacijenata na ovim listama, a cifra se godinama ne menja.

***

BONUS VIDEO: Ko pravi liste čekanja?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare