Foto: Shutterstock/Nova.rs

"Imam nepokretnu majka od 90 godina koja već tri dana leži u potpunom mraku, u hladnoći, pokrivena do glave. Kakav je ovo život, na šta se ovo svodi? Nemamo struju, mučimo se četiri godine, a niko neće da nam pomogne. Umreće mi majka pred očima". Ovako za Nova.rs uzrujano kaže Davor Divljanović iz beogradskog naselja Ledine koji od 2018. godine, otkad je sagradio kuću, nema priključak na elektroenergetsku mrežu zbog čega je prinuđen da "pozajmljuje" struju od komšinice.

Međutim, kako objašnjava za Nova.rs, do pre tri dana imao je struju, sve dok komšinicaca nije presekla kabl. Prema njegovim rečima, nju je kontrolor Elektrodistribucije Beograd posetio zapretivši joj da će platiti kaznu od 400.000 dinara zbog „prodaje električne energije“.

„Žena ništa nije kriva, hvala joj što nam je do sada davala struju. Prestrašili su je, sada više ne želi da prebaci kabl na našu kuću. Davala mi je struju bez reči sve dok se nije pojavio taj čovek koji joj je rekao da ima deset minuta da skine kabl. Ne znam više šta mi je činiti, bolje nek me ubiju nego što me tretiraju kao građanina drugog reda“, kaže očajan Davor.

Foto: Nova.rs

Najteže je, kako priča, bila prva noć kada se nisu pripremili na nestanak struje, pa su ostali bez hrane, tople vode i mobilnih telefona.

„Nismo znali da će se to desiti, pa su nam se ispraznile baterije na telefonima. Pritom, nema vruće vode, nema šporeta da skuvamo hranu, ma ništa. Sin je otišao kod druga da spava pošto je trebalo da rade seminarski rad, ali kako nema struje, a lap top ne može bez punjača da funkcioniše, otišao je kod njega“.

Najžalije mu je stare majke koja poslednje dane svog života provodi u mraku.

Pročitajte još:

„Šta će, jadna. Leži u krevetu, s vremena na vreme bi pogledala nešto na televizoru, međutim sad samo gleda u plafon. Ali najcrnje mi je što joj je hladno. Jeste da je napolju lepo vreme, ali u kući je hladnije, verujte. Spava u vunenim čarapama i pletenom prsluku“.

Davor je u četvrtak, zajedno sa još desetak komšija koji su takođe u istom problemu, otišao u Elektrodistribuciju Beograd kako bi potražio pomoć.

Direktor ove ustanove Aleksandar Jokić rekao je pred okupljenim građanima da su im „vezane ruke zakonom“, ali da će dati sve od sebe da se problem što pre reši ili makar usmeri ka pravoj instituciji.

Foto: Nova.rs

Takođe, Jokić je jasno rekao Davoru da poruči komšinici da nastavi da mu daje struju do 15. januara.

„Ja vas mnogo bolje rzaumem nego što mislite. Pogotovo što imam posebne emocije prema ljudima koji su se u životu jendom raseljavali. Verujte mi. Daćemo sve od sebe da vam rešimo problem. Napravite jedan tim, grupu od 3-4 predstavnika i tako ćemo efikasnije pristupiti rešavanju problema. Što se vas konkretno tiče, kažite komšinici da vam da struju do 15. januara sledeće godine, a do tada ćemo videti kako to da rešimo“, istakao je Jokić.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Iako je Davor od reči do reči preneo komšinici šta je rekao direktor Elektrodistribucije Beograd, ona ipak nije želela da mu ponovo da struju.

„Žena jednostavno ne veruje, a nisam dobio ništa napismeno da bi se uverila u to. Nek nam je Bog u pomoći. Ukoliko ne dobijem struju do Nove godine, kunem vam se da ću postaviti  šator ispred Elektrodistribucije Beograd u Jevremovoj ulici jer isto mi je da li ću spavati napolju ili u hladnoj kući. To vam garantujem“, kaže naš sagovornik.

BONUS VIDEO: Ne može više ni da se živi ni da se umre: Tužna sudbina baka Nade koja živi u blatnjari bez struje i vode

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare