Sudeći po najavi ministarke zdravlja Danice Grujičić, ne samo da će u svim zatvorenim prostorima, uključujući kafiće i restorane, biti zabranjeno pišenje, već će isto pravilo važiti i za elektronske cigarete, čije je korišćenje sada svuda dozvoljeno. Pitali smo čitaoce na društvenim mrežama kakav je njihov stav o tome što će i elektronske cigarete biti zabranjene. Jedni su mišljenja da je to sjajna odluka jer "cigara je cigara", dok drugi smatraju da ima mnogo važnijih problema u Srbiji od ove zabrane.

Od dolaska na mesto ministarke zdravlja, Danica Grujičić najavljuje zabranu pušenja u svim zatvorenim prostorima, kao što su restorani i kafići u kojima je, inače, sada dozvoljeno pušenje.

Ona ne odustaje, pa sada najavljuje i zabranu pušenja elektronskih cigareta u zatvorenim objektima.

„Ukoliko se usvoji novi predlog zakona o potpunoj zabrani pušenja u zatvorenom prostoru, i elektronske cigarete biće zabranjene u svim zatvorenim javnim prostorima, firmama i ugostiteljskim objektima. Elektronske cigarete nisu ništa manje opasne, prema tome u zatvorenom prostoru da bude čist vazduh, a napolju onako kako hoćete. Kaznena politika mora da bude dobro sprovođena. Inspekcije moraju ići u kontrolu“, izjavila je tada Grujičić.

PROČITAJTE JOŠ:

Pitali smo korisnike Fejsbuka da li su za zabranu pušenja elektronskih cigareta u zatvorenom prostoru, a posle tri-četiri sata bilo je više od stotinu odgovora.

Komentari su, kako se vidi, različiti. Jedni u potpunosti podržavaju ovu zabranu.

„Ta zabrana je odavno trebala da se uvede, kako za elektronske, tako i za obične cigarete“.

„Nisam pušač, ali gledajući sa strane ružno je da ispred ustanova stoje sa cigaretom u ruci… To ih neće naterati da prestanu. Svaki objekat treba imati posebnu prostoriju za pušace, tako neće ugroziti nikog, niti će deca gledati šta se radi na ulici“.

Foto: Nova

„Vi, pušači, ne možete ni da zamislite kako je nepušačima kad se nađu u društvu pušača. Kod mene se to manifestuje alergijom na duvanski dim. Kašljem, suze mi oči, nos procuri…do laringitisa …I zato izbegavam druženja. Nek ste mi živi i zdravi!“

„Ko hoće da puši nek truje sam sebe, a ne da truje još 10 osoba oko sebe. Ja kao nepušac sam primoran da udišem taj dim, tako da zabrana svih vrsta cigareta takođe i elektronske“.

„Elektronske cigare treba zabraniti, ko zna kakav otrov je u njima, a pušaci bi trebali imati takozvanu pušionicu, a ne da se sakrivaju po ćoškovima“.

PROČITAJTE JOŠ:

A ima i onih koji se protive ovoj potencijalnoj meri.

„Ne, zato što ide na štetu vlasnicima kafića“.

„Koji je smisao zabrane elektronskih cigareta?“

„Ne, zašto bi, toliko ima prečeg šta treba ovom narodu, niko se ne bavi time, cigare i to elektronske, najveći su problem u ovoj buđavoj državi?“

„Nismo za zabranu pušenja, već za zaštitu od duvanskog dima“, samo su neki od komntara.

„Prvo ove obične“

Pogledajte šta su još odgovarali čitaoci:

BONUS VIDEO: PO UZORU NA FRANCUSKU: Da li će Srbija zabraniti elektronske cigarete za jendokratnu upotrebu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare