Foto: Printscreen Prvi na skali/Video

Na meti rudarskih kompanija, našla se i šumadijska opština Knić, a javnost su o tome obavestila braća Davidović iz Guberevca. Oni su u utorak 1. novembra na svom privatnom posedu zatekli trojicu radnika, koji su pripremali teren za geološka istraživanja, objavio je portal ’’Prvi na skali’’.

U šumi, koja je u privatnom vlasništvu Slobodana i Dušana Davidovića iz sela Guberevac, zatečeni su radnici koje je angažovala kompanija ‘’Stara Planina Resource doo’’. Vlasnici parcele, zatekli su ih u trenutku kada su obavljali geofizička merenja, piše portal ‘’Prvi na skali’’.

Braća  su ceo susret sa radnicima snimala telefonom i insistirali na odgovorima, ko su i koja ih je firma poslala.

’’Ovo je geološka firma, svratio sam kod vas, nije da niste informisani. Ovo što vi sada radite je ‘mak na koncu’’’, rekao je radnik na insistiranje braće da se predstavi.

Radnici zatečeni u šumi, koristili su terensko vozilo firme ‘’Severtrans’’ iz Sente, što su Davidovići i zabeležili svojim kamerama, ali su rekli da istraživanja rade za kompaniju ‘’Stara planina’’.

Na uporna pitanja braće, šta rade u šumi, jedan od radnika je odgovorio da ’’imaju sve dozvole’’.

‘’Firma ima dozvolu ministarstva, od opštine, obaveštena je policija da se ovo radi. Sve je zakonski i legalno’’, rekao je radnik.

’’Ako je zakonski i legalno, da li ste pitali vlasnika ove šume da uđete’’, insistirao je Davidović na neovlašćenom upadu na privatni posed.

’’Obično, prvo se mesna zajednica obaveštava… Kada ulazimo i pravimo veliku štetu, onda ulazimo kako sam objasnio bratu – pita se za dozvolu, pita se za sve. A, ako se ne pravi nikakva šteta, kao što vidite, ovo je nikakva šteta…’’, čulo se u nastavku objašnjenja predstavnika firme.

Davidović je ponovio da su neovlašćeno ušli na privatnu parcelu.

’’Ovo je privatna parcela. Vi nemate nikakvo pravo da uđete na privatni posed bez dozvole vlasnika. Privatna šuma, privatan put, skroz od glavnog puta – u našem vlasništvu. Dakle, vi ovo pakujte što ste doneli, okrećite auto i kontra gore’’, poručio je Davidović.

Davidovići zvali policiju – zbog ‘’gužve’’ nisu izašli na teren

Zbog uzurpiranja privatne imovine, Slobodan i Dušan Davidović, pozvali su policiju, koja na kraju nije ni izašla na teren.

Na snimku se čuje da su Davidovići pozvali 192, prijavili geološka istraživanja firme ‘’Stara planina’’ i pitali ‘’šta da radimo sad’’?

Iz policije su ih posavetovali da pitaju radnike da li hoće da napuste njihov posed, a kada su radnici potvrdili da će otići, bilo je jasno da policija neće ni izlaziti na teren. Na snimku razgovora sa policijskim službenikom, čulo se i pravdanje o gužvi u stanici, uz objašnjenje ‘’imamo ovde ozbiljne stvari’’.

Jedan od braće, Dušan Davidović, izjavio je za portal ‘’Prvi na skali’’, da kompanija nema ni dozvole, ni rešenja da mogu da uđu u privatni posed i potvrdio da na kraju policija nije ni izašla na teren.

On je najavio da će, posle ovog neovlašćenog upada početi da organizuju skupove po selima, kako bi ljudi bili upoznati šta ih čeka.

’’Dalje što možemo da uradimo je da svako brani svoje parcele i da pomognemo jedni drugima koliko možemo u tome. Javlja se dosta njih koji nude pomoć i pravnu i onu možda u ovoj situaciji bolju, bespravnu, ali za sada idemo na lep način – pravno. Ako to ne pomogne, pa mi smo seljaci, bre – kuka i motika će da radi’’, najavio je ovaj srčani mladić.

Čime se bavi firma ‘’Stara planina’’

Prema podacima iz državne Agencije za privredne registre (APR), ’’Stara Planina Resources’’, osnovana je 2011. godine sa privrednom delatnošću – istraživanje i razvoj u ostalim prirodnim i tehničko- tehnološkim naukama. Sedište firme je na Vračaru, a osnivač je ‘’Mundoro Middelen B.V.’’ iz Holandije.

Na zvaničnoj internet prezentaciji ove firme, navedena su tri projekta u Srbiji, a područje Guberevca u opštini Knić, gde su Davidovići i zatekli radnike, označeno je nazivom GT7 Copper.

Foto:Mundoro.com

Zbog toga što su se našli na meti geoloških istraživanja, meštani su formirali grupu građana ‘’Gružanski štit’’ i na svojoj stranici objavili mapu sela koja su predviđena za istražne radnje.

Foto:Gružanski štit

U opisu ove grupe navedeno je da je „oformljena kako bi okupila ljude koji u apolitičnom maniru žele da se suprotstave razaranju Šumadije i cele Srbije’’.

’’Deo Šumadije je istražno područje rudarske kompanije ’’Stara planina Resources’’, jednog od 180 istražnih područja na teritoriji Srbije različitih rudarskih kompanija, koje prete da pokore Srbiju i učine je zavisnom. Bušenje je drugi korak na putu do potencijalnog rudnika. Moramo da sprečimo, da ne bismo lečili – ljude, zemlju, vodu i vazduh od otrova’’, poručuju iz Gružanskog štita.

***

BONUS VIDEO: Poslanica optužila Brnabić za veleizdaju, a novu ministarku Negre da je lobista i specijalista Rio Tinta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare