Foto: TANJUG/ BEOINFO

Grupa Beograđana kreirala je peticiju protiv izvođenja radova u parku, odnosno na platou ispred Hrama Svetog Save koji će, kako navode rezultirati uništavanjem gradskog parka i pretvaranjem javne zelene površine u popločani trg.

Kako se navodi u peticiji, građani zahtevaju poništenje postojećeg urbanističko-arhitektonskog rešenja i raspisivanje javnog konkursa za pronalaženje optimalnog repenja za park ispred Hrama Svetog Save, kojim bi bile zadovoljene potrebe i interesi Beograđana za javnom zelenom površinom. Spremni su, kako kažu, da se bore svim zakonskim sredstvima za taj cilj.

Građani okupljeni oko istog cilja zalažu se da par ispred Hrama Svetog Save ostane gradski park sa zelenom površinom, a ne da postane popločani trg, da novo arhitektonsko rešenje uključi postojeće javne zelene površine, kao i trenutni broj zdravih stabala i ostalog rastinja u parku, da nivo buke, zagađenja vazduha i stepen osunčanosti budu precizno regulisani novim rešenjem. Takođe, traže  da građanima na raspolaganju ostanu dečja igrališta  klupe za starije sugrađane, da se nađe drugo rešenje za izgradnju gabaritnog objekta za potrebe Patrijaršije SPC, a ne u sred gradskog parka, da se novim projektom reši problem parkiranja za stanovnike ovog dela grada, kao i za organizovane posete turista ili učesnike raznih manifestacija i da se transparentno prikažu troškovi rekonstrukcije parka kako bi javnost bila upoznata sa tim kako će biti utrošena ogromna budžetska sredstva – 7,5 miliona evra, koliko iznosi najavljena cena projekta, iz džepova građana.

PROČITAJTE JOŠ

Peticiju je dosad potpisalo više od 1.100 ljudi.

Peticiju možete potpisati ovde.

BONUS VIDEO Polomljene ploče ispred Hrama Svetog Save na Vračaru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare