Foto:Ne davimo Beograd

Država je svesno dopustila da građani tokom "radne akcije" u Rakiti uzmu u svoje ruke ono što smatraju da je pravda. Stvoren je utisak da je investitor Goran Belić bahat jer više od godinu dana ne vadi cevi ukopane u korito Rakitske reke, uprkos naređenju inspekcije Ministarstva zaštite životne sredine, piše Insajder.

Međutim, prema dokumentu u koji je Insajder imao uvid, Ministarstvo zaštite životne sredine je još u julu prošle godine obavestilo Opštinu Babušnica i Ministarstvo građevinarstva da ne može prinudno da izvrši rešenje zato što investitor ima građevinsku dozvolu koja predviđa ukopavanje dela cevovoda u korito reke.

S obzirom na to da su izmenjeni lokacijski uslovi kontradiktorni i da protivno izričitoj zabrani iz rešenja Zavoda za zaštitu prirode propisuju ukopavanje cevovoda u korito Rakitske reke, te da je na osnovu tako kontradiktornih lokacijskih uslova izrađena projektna dokumentacija za izmenjenu građevinsku dozvolu koja predviđa postavljanje cevovoda u prirodno korito za veliku vodu, a izmenjenom građevinskom dozvolom ti radovi su i odobreni, prinudno izvršenje rešenja ovog ministarstva nije moguće“, navodi se u dopisu Ministarstva zaštite životne sredine.

Investitor male hidroelektrane „Zvonce“ je tokom 2018. menjao građevinsku dozvolu jer je menjao i trasu cevovoda, prema njegovom objašnjenju – da ne bi raskopavao lokalni put što su od njega tražili meštani.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Prilikom promene građevinske dozvole neophodni su uslovi Zavoda za zaštitu prirode. Zavod za zaštitu prirode, kao i uvek u rešenjima koje izdaje, izričito zabranjuje ukopavanje cevi u korito reke. Tako je bilo i u ovom slučaju. Ono što je kontradiktorno je da je Zavod na Urbanistički projekat koji to ipak predviđa dao pozitivno mišljenje.

Insajderu je u Zavodu za zaštitu prirode rečeno da se ipak toleriše ukopavanje cevovoda u korito reke, maksimalno do 30 metara, u delu kada on kreće iz akumulacije jer voda mora od nje biti usmerena u cevovod.

Ali u rešenju rešenju Ministarstva zaštite životne sredine je konstatovano da je cevovod postavljen „u dužini od 300-350 metara“ i naloženo investitoru da teren sanira i vrati u prethodno stanje.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U toku je izjašnjavanje Zavoda o celoj proceduri, ali istovremeno predstavnici Zavoda naglašavaju da je rešenje obavezujući dokument, a da je mišljenje – samo mišljenje. Ipak, upravo zbog tog mišljenja je Opština Babušnica investitoru izdala lokacijske uslove, pa potom i građevinsku dozvolu. Upotrebna dozvola je usledila samo kao sledeći korak.

Ministarstvo zaštite životne sredine smatra da je Opština Babušnica postupila nezakonito jer je izdala ovakve lokacijske uslove i građevinsku dozvolu. Međutim, u Ministarstvu građevinarstva ne smatraju tako.

„Na inicijativu nekoliko udruženja, ali i predstavnika lokalnog stanovništva, naša građevinska i urbanistička inspekcija je u nekoliko navrata vršila inspekcijski nadzor nad radom i primenom zakona prilikom izdavanja svih akata Opštine Babušnica. Na kraju je naša inspekcija sačinila zapisnik u kojem je konstatovano da su sva postupanja opštinske uprave Babušnica bila u skladu sa zakonom“, kaže za Insajder pomoćnica ministra Aleksandra Damnjanović.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U toku postupak ponišavanja građevinske dozvole za MHE „Zvonce“
Ministarstvo građevinarstva sada sprovodi postupak poništavanja građevinske dozvole. Svaka institucija odgovornost za situaciju sa ovom MHE svaljuje na drugu instituciju –Ministarstvo zaštite životne sredine smatra da je opština Babušnica nezakonito postupila jer je izdala lokacijske uslove koji predviđaju ukopavanje cevovoda u korito reke, u Opštini smatraju da su u svemu postupili u skladu sa zakonom, što je potvrdilo i Ministarstvo građevinarstva, a Zavod za zaštitu prirode smatra da je Opštinu obavezivalo njihovo rešenje kojim je izričito zabranjeno ukopavanje cevi u korito reke, jer je jače pravne snage nego mišljenje.

Damnjanović za Insajder kaže da se čeka izjašnjenje Zavoda o aktima koje su izdali, nakon čega će biti doneta konačna odluka.

Na pitanje zašto postupak toliko traje, imajući u vidu da se o njemu govori više od pola godine, Damnjanović kaže da je “postupak kompleksan”.

“Ako vi meni sada kažete da pod pritiskom javnosti treba da presečem određenu stvar, a da nismo izveli sve dokaze – ja to neću učiniti”, poručuje ona.

Ako dođe do poništavanja građevinske dozvole investitor će imati pravo da tuži državu za naknadu štete, a troškove bi mogli da snose svi građani Srbije.

Investitor Goran Belić za Insajder kaže da, ukoliko bude poništena građevinska dozvola koja je njemu izdata kora biti proverena i izgradnja cevovoda za sve ostale male hidroelektrane.

„Nema male hidroelektrane čiji deo cevovoda nije ukopan u korito reke, jer cevovod mora izaći iz akumulacije. Zašto je moja mala hidroelektrana odabrana da bude targetirana i da za inspekcija donese rešenje za nju – ne znam“, kaže Belić.

Kaže i da će morati da tuži ljude koji su tokom „radne akcije“ u Rakiti oštetili cevovod, nakon što budu obavljena veštačenja kojim će biti utvrđena nastala šteta.

Probijanje cevi MHE Zvonce u Rakiti 15. avgust 2020, Foto: InsajderProbijanje cevi MHE Zvonce u Rakiti 15. avgust 2020, Foto: Insajder
Pre nedelju dana aktivisti pokreta Odbranimo reke Stare planine i ljudi iz okolnih sela i gradova oštetili su cev male hidroelektrane „Zvonce“.

Okupljeni su novinarki Insajdera rekli da su se priključili akciji jer žele da pošalju poruku da reke pripadaju ljudima i da investitor ne sme da se ponaša kao da su njegovo vlasništvo. Navode i da očekuju da će neki dobiti i prekršajne, pa i krivične prijave, ali „da je to mala cena za njihovu borbu“.

Tokom ove akcije u okolini je bilo pripadnika policije, ali nisu reagovali.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar