Ana Stojanović Foto: Privatna arhiva

Ana Stojanović (39) iz Beograda je diplomirani biohemičar, aromaterapeut i maser, ali najviše se ponosi ulogom porođajne dule. Iako još uvek nema svoje lično iskustvo porođaja i nikada ranije se nije susrela sa porođajem u porodilištu, Ana je učeći školu aromaterapije saznala da upravo aromaterapija može da se koristi na porođaju, sada svo znanje koje ima koristi da bi pomogla ženama da donesu svoje bebe na svet. Biti dula je lepo ikorisno, ujedno to je način i da se pristojno zaradi.

U razgovoru za Nova.rs, Ana priča kakva je zapravo njena uloga i kolika je potražnja za ovim ženama.

„Mnogi, nažalost, ni ne znaju ko je dula. Konkretno, moja uloga je da budem emotivna, fizička i informativna podrška ženi i u trudnoći i na porođaju, a ima dula koje su i u postpartumu. Kod nas u Srbiji, postoji obuka za porođajne dule, dakle nisu to žene koje tek tako prisustvuju na nečijem porođaju“, kaže nam Ana.

Ana Stojanović Foto: Privatna arhiva

Što se tiče cene dulinih usliga, Ana kaže da ona zavisi od mnogih faktora.

„Plaćanje zavisi od same dule, od toga šta ona nudi u paketu, od njenog iskustva, dodatnih obuka, ima puno faktora koji utiču na tu cenu. Otprilike je od 100 do 300 evra, oko pet prenatalnih poseta, zajedno sa prisustvom na porođaju ili pratnjom do porodilišta, kao i poseta posle porođaja“.

Ani je glavni zadatak da ženi olakša porođaj. A kako?

„Mene ako odabere trudnica, znači da je u meni videla nešto što je njoj potrebno, neko pored koga se oseća sigurno. Nekad je dovoljno da sam samo tu, a nekada i da pripomognem. Kada pričamo sa partnerima trudnica koji prisustvuju porođaju, oni kažu pa ja ništa nisam radio, samo sam sedeo. E tu nastupa dula. Ja sam tu kao neko ko pravi prostor ženi da se oseti sigurno, da ima neku osobu koja je kontinuirano sa njom jer u porodilištu može smena da se promeni, ali dula ostaje sa ženom koliko god da traje porođaj“.

Pročitajte još:

Žene koje su se već porađale, a nisu imale lepo iskustvo, obično traže Anu da im pomogne oko priprema pred drugi porođaj.

„Mame koje se prvi put porađaju obično misle ma kako sve žene, tako ću i ja, šta će mi dula. Moja koleginica, recimo, radi samo sa prvorotkama koje ne žele da idu na porođaj bez dule. Jednostavno, ima raznih žena, a mi smo tu da im ispunimo želje“.

Kako objašnjava, radi različite tehnike za olakšavanje porođaja kao što su promene različitih položaja.

„Kad je neko tu, uvek je sve lakše. I kad idemo u ve-ce, mo žene volimo da povedemo sestru il idrugaricu. Svako ko želi, može da bude dula. Nema nikakvog ograničenja, ali potrebno je proći kroz određenu obuku. U mom okruženju ima mnogo devojaka iz različitih sfera koje su dule jer ne treba nam medicinsko predznanje, nismo babice, niti smo medicinski radnici“.

Ana Stojanović Foto: Privatna arhiva

Dule su nemedicinska, kontinuirana podrška ženama na porođaju, za razliku od babice koja je sve suprotno od toga, kaže Ana.

„Babica radi vaginalni pregled, meri bebine tonove, prati zdravstveno stanje žene, po potrebi uključuje i isključuje lekove i slično, što dule uopšte ne rade. Medicinsko osoblje zaista nema vremena da se posveti jednoj ženi, da odgovara na sva pitanja, da umiruje, menja položaje sa ženom, da diše zajedno s njom i sve što je trudnici potrebno, kao što to može dula“.

Ističe da na neki način, dula pomaže medicinskom osoblju.

„O toj trudnici koja ima dulu, babica ne mora dodatno da razmišlja. Dule su tu kao podrška i za partnere, jer se i njihova beba rađa i oni su emotivno uključeni u sve. Ponekad partneri žele da se uključe manje ili više, ali u skladu sa svojom željom. Dula je tu da mu pokaže na koji način nešto može da radi za ženu, ako želi da se uključi. Ono što dula donosi sa sobom na porođaj je mir, staloženost i to jako prija i trudnici i njenom partneru“.

A kako izgleda prvi susret sa dulom, konkretno sa Anom?

„Najviše ima poziva od žena u trudnoći. Zavisi od dule do dule na koji način žene sarađuju, ali potrebno je makar dve prenatalne posete, ja razmatram šta žena želi, na koji način treba najbolje da je podržim, šta očekuje od mene, a šta ja od nje. Iako trudnica pozove u trećem mesecu trudnoće, onDa imamo neka druženja, radionice, šta joj je potrebno tokom trudnoće, priprema za porođaj, joga za trudnice, dule su dosta svestrane“.

BONUS VIDEO: Velika pobeda portala Nova.rs, peticija urodila plodom: GAK Zemun omogućio prisustvo oca na porođaju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare