Minja Peković
Minja Peković Foto Privatna arhiva

Zavolela sam komediju gledajući laureatkinje priznanja "Ljubinka Bobić" Seku Sablić, Olgu Odanović, Nelu Mihailović, kaže za Nova.rs glumica Minja Peković.

– Nazvala me je Ana Tasić i saopštila mi da sam dobila nagradu. Počela sam istovremeno i da mucam i da se smejem – iskreno priča Minja Peković za Nova.rs.

Kus petlic
Minja Peković u „Kus petliću“ Foto: Atila Kovač

Bijenalna Nagrada „Ljubinka Bobić“ Udruženja dramskih umetnika Srbije za najbolje glumačko ostvarenje u oblasti komedije jednoglasno je dodeljena našoj sagovornici za ulogu Milje Bušatlije u predstavi „Kus petlić“ Aleksandra Ace Popovića, u režiji Milana Neškovića i u produkciji Narodnog pozorišta Subotica. U konkurenciji je bilo četrnaest umetnika, a odluku o lauretu je doneo žiri u sastavu – glumci Rade Marjanović, Nela Mihailović, Nataša Tapušković, reditelj Slavenko Saletović i pozorišna kritičarka Ana Tasić.

– Još sabiram utiske. Kada sam videla ko su bili prethodni dobitnici, naježila sam se. Sve su to divni glumci i glumice uz koje sam odrasla. Moj glumački ukus i habitus se formirao gledanjem njihovih uloga i ponosna sam što sam dobila čast da budem u toj ekipi koja ima moj duboki naklon zbog glumačke veštine i bravuroznosti. Presrećna sam što sam u tom nizu – kaže Peković.

Minja Peković
Minja Peković Foto Privatna arhiva

Kada je pre dve godine Nela Mihailović dobila ovu nagradu, za naš list je rekla da na sve dugo čeka. Na to se Minja od srca nasmejala na svoj račun.

– Trudim se sada da vreme posmatram ne kao pravolinijsku nego kao cikličnu, kružnu stukturu. I onda mi se nekada u glavi izjednači nešto što je kratko i brzo i nešto što je dugo, i pokušavam da taj pojam relativizujem. Sada kada razmišljam o ovoj nagradi, i svemu što joj je prethodilo, setim se kad sam bila devojčica i svoj prvi dramski monolog koji sam naučila bio je iz Nušićeve „Gospođe ministarke“. To mi je bila glumačka osnova i pre nego što sam znala čime ću se baviti u životu. Tada je u pozorištu tu ulogu igrala Milena Dravić i gledala sam tu predstavu. Kasnije sam otkrila snimke Ljubinke Bobić, i u njenoj interpretaciji nisam videla nikakvu prašinu. I dalje je sveže, vrcavo i lucidno.

Minja Peković, Sterijino pozorje
Minja Peković u „Kus petliću“ Foto: Srđan Doroški

Dosadašnji dobitnici Nagrade „Ljubinka Bobić“ su Jelisaveta Seka Sablić, Anita Mančić, Daniel Sič, Goran Jevtić, Olga Odanović, Miloš Đorđević i Danijela Nela Mihailović.

– Moja ljubav prema komediji se razvila gledajući uloge drugih laureatkinja, kao što su Seka Sablić, Olga Odanović, Nela Mihalović. One su za mene bile glumice moćne snage, a istovremeno velike topline i ljubavi. One kao da lebde na sceni, sa tolikom lakoćom igraju, zato je kompliment par excellence biti u takvom društvu.

Minja Peković je za ulogu Milje Bušatlije u predstavi „Kus petlić“ do sada je osvojila brojne nagrade – Sterijinu, „Zoran Radmilović“, na Vršačkoj pozorišnoj jeseni, Vojvođanskim susretima, na Danima satire „Fadil Hadžić“ u Zagrebu…

Minja Peković, Sterijino pozorje
Minja Peković na uručenju nagrade Foto: Srđan Doroški/Sterijino pozorje

– Moja bajka se nastavlja. Nakon što sam postala majka, dijagnostikovan mi je rak dojke. Operacija, terapije, izolacija… Svašta mi se vrtelo u glavi, razmišljala sam o sebi, drugima, o životu i smrti, o smislu, o nadi i veri. Onda se dogodio „Kus petlić“ i uloga Milje.

U Narodnom pozorištu Subotica su presrećni i preponosni zbog Minjinog uspeha, koja na krilima radosti ponovo izlazi na scenu u monodrami „Bravo za klovna“. Uskoro ćemo je gledati i u krimi seriji „Tunel“ i to joj je prva glavna televizijska uloga.

– Za mene je to bilo još jedno umetničko putovanje, suočavanje sa sobom, svojim strahovima, ogradama, razmišljanjima… I opet su se neke granične činjenice pomerile i dogodila su se neka preklapanja. Proces rada je bio veoma uzbudljiv i sa velikim uzbuđenjem očekujem emitovanje koje će biti mislim na proleće naredne godine. Zanimljivo je što u ovoj seriji jednog od mojih partnera igra i Božo Marjanović koji me je i otkrio kao glumicu – rekla je Minja Peković.

Bonus video: Priča o Žanki Stokić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar