Novi hotel od 16 spratova, rušenje otvorenih bazena, nove podzemne garaže, restoran sa vidikovcem – ovako bi u budućnosti mogao da izgleda popularni Spens, jedan od simbola Novog Sada. Radovi će se obavljati i spolja i iznutra, sve sa ciljem da ovaj objekat postane energetski efikasniji. Zelene površine, koje čine veliki deo Spensa, ostaće sačuvane, pa i proširene ukoliko to bude moguće.

Novosadske vlasti odlučile su da rekonstruišu Sportski i poslovni centar “Vojvodina”, popularni Spens, kako bi postao energetski efikasniji i mada će ovaj čuveni objekat u najvećoj meri zadržati svoj sadašnji izgled, ipak će pretrpeti i neke značajne promene.

Foto: Promo

Kako se vidi u Nacrtu odluke o izmenama i dopunama Plana generalne regulacije, kako bi se sprovela reonstrukcija objekta od izuzetnog značaja za Novi Sad, pre svega je potrebno neke delove objekta srušiti. Prvo će biti srušen deo na kojem se sada nalaze tereni za mini golf, nakon čega je tu biti dograđena dva sprata.

Nakon toga, planirano je rušenje dela zapadnog platoa uz izgradnju prizemnog dela, a novi prostor trebalo bi da služi za sportske sadržaje, dogradnju trenažne hale…

U dokumentu se navodi i da je u planu rušenje kompleksa otvorenih bazena, za koje novosadski portal 021 podseća da je otvoren 2011. godine, nakon što su meštani na njega čekali tri decenije.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, planirana je i izgradnja novog kompleksa otvorenih bazena.

Kako će izgledati Spens nakon rekonstrukcije?

Postojeći tehnički toranj biće rekonstruisan i dograđen, a na vrhu ove petospratne zgrade od 25 metara nalaziće se restoran sa vidikovcem, a predlaže se ozelenjavanje njegovog krova.

Što se tiče novih objekata, u plani je izgradnja hotela i novih garaža. Konkretno, postojeće spratne garaže biće srušene, a izgradiće se nove, i to na šest nivoa – dva podrumska, suteren, prizemlje i dva sprata, a postoji mogućnost i da se ispod platoa koji gleda ka stadionu izgradi podzemna garaža bez ograničenja broja podzemnih etaža, ali sa obavezom da bude tako građena da ne remeti održavanje dešavanja na platou.

Planirano je da Spens dobije i hotel, koji se odavno pominje kao smeštaj za sportiste, ali se njegova potencijalna lokacija stalno menjala. Sada su za njegovu izgradnju odabrani zelena površina i parking na svega sedam metara od DIF-a. Na tom mestu izgradiće se hotel od 16 spratova, čiji će kapacitet biti 300 ležajeva, a imaće i podzemnu garažu.

Novi Sad, Spens, plan, nacrt
Foto: JP Urbanizam

U okviru hotela, navodi se u Nacrtu, moguće je planirati i ostale poslovne sadržaje – ugostiteljske, turističke, a naročito “u funkciji sporta i zdravstvenog turizma”.

“Svi stakleni delovi fasade prizemlja moraju biti transparentni; prizemlje orijentisano prema bulevaru i ostalim javnim površinama treba da bude urbano afirmativno, odnosno da se u njemu nalaze sadržaji koji će se sagledavati kao privlačan atraktivan prostor od strane spoljnih korisnika (kafei, restorani ili sl.)“, navodi se u Nacrtu.

Pored hotela, u Nacrtu se pominje i izgradnja parka uz Bulevar cara Lazara, a ovi radovi već su u toku.

I mada se ne preciziraju ni tačna lokacija, niti površina, u Nacrtu se navodi da se na uglu dva bulevara – Cara Lazara i Oslobođenja, planira izgradnja petospratnice uz mogućnost podzemnih etaža za parkiranje. Navodi se da se na tom mestu može graditi sadržaj gradskog centra – poslovni prostor sa mogućim sportsko-rekreativnim sadržajem, ali uz napomenu da nisu dozvoljeni direktni kolski pristupi sa dva bulevara, već će se pristup definisati urbanističkim projektom.

Postojeće pešačke zone neće se menjati, odnosno ostaće tu gde su, uz eventualno popločavanje.

Inače, parcela na kojoj se nalazi Spens prostire se na 8,44 hektara, dok još oko jedan hektar čine zelene površine.

SPENS, Novi Sad, sportski centat
Foto: Shutterstock/Nenad Nedomacki

Šta će biti sa zelenim površinama?

Urbanisti angažovani na projektu preporučuju da se sve zelene površine zadrže i povećaju gde je to moguće, uz postavku zelenih krovova, a spominje se čak i ozelenjavanje auto-rampi za ulazak u garažu, ukoliko one budu natkrivene. Tako se u Nacrtu navodi da javne zelene površine između tržnog centra „Promenada“ i objekta Spensa, kao i ostale postojeće zelene površine koje su obuhvaćene projektom, a koje imaju karakter promenade, trga, skvera, pijacete i slično, treba zadržati i zaštititi adekvatnim tehničko-tehnološkim merama prilikom izvođenja radova.

“Slobodne zelene prostore u okviru kompleksa treba formirati u vidu malih atraktivnih mesta za odmor sa grupacijama listopadnog i četinarskog drveća dekorativnih formi kao i cvetajućeg šiblja. Za formiranje efektnih grupacija koristiti vrste sa različitom bojom lista i cveta, i različitim vremenom cvetanja, kako bi se postigao lep vizuelni efekat tokom cele godine”, navodi se.

Na zelenim površinama moguće je postavljanje skulptura.

Inače, o rekonstrukciji Spensa govori se godinama, posebno nakon što je 2018. godine tadašnji gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević najavio rušenje i izgradnju novog objekta. Nakon burne reakcije javnosti, odlučeno je da se Spens rekonstruiše i energetski sanira, kako bi generisao manje troškove.

Foto: Promo

Javni uvid u Plan generalne regulacije Spensa može se pogledati i na sajtu Novog Sada i JP „Urbanizam“, a javna prezentacija biće održana 28. avgusta u 10 časova u MZ „Vera Pavlović“.

BONUS VIDEO Zeleni venac ponovo radi: Da li su Beograđani više očekivali od ove rekonstrukcije?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare