Foto: Shutterstock

U Banatu još mrazna jutra usporavaju prolećnu setvu, koja bi kalendarski trebalo da je počela, što kod mnogih proizvođača to nije slučaj. Kako je potvrđeno u Poljoprivredno stručnoj službi u Zrenjaninu, preporuka je da se sa setvom krene kada se spoljašnje temperature ustale.

„Setva nije u nešto velikom zamahu ni počela jer temperature nisu dovoljno visoke. Šećerna repa je posejana, sad kreće setva soje, suncokreta i kukuruza ali su niske temperature, pa ljudi odlažu. Preporučujemo da se sačeka da napolju bude 10 stepeni i da se to ustali, možda to bude već ove nedelje“, objašnjava savetodavac Poljoprivredne stručne službe u Zrenjaninu Dragan Marković i dodaje:

„Treba razmišljati o kukuruzu i suncokretu koji dospevaju u prvim rokovima. Pšenica je u solidnom stanju, u stanju vlatanja, a ima pšenice i sa prvim i drugim kolencem.“

Poljoprivrednik iz Botoša Dalibor Paskulov kaže da čeka toplije vreme, iako je započeo setvu lucerke.

„Počeo sam setvu lucerke, ali nas je kiša oterala. Proleće je hladno, a mi čekamo da otopli, temperature zemlje trebalo bi da bude iznad 10 stepeni da bi krenula setva. Recimo, za tretmane pšenice i ječma koji treba da se štite od bolesti takođe treba da bude viša temperatura. Ne sme jutranja temperatura da bude uspod pet stepeni“, objašnjava Paskulov i dodaje:

„Hemija na niskim temperaturama ne pomaže, već šteti. Tako da smo u svim tim radovima u zatsoju, ne samo u setvi.“

Kaže da je slična situacija i sa njegovim voćnjakom. Hladno je, pa nema pčela koji su glavni oprašivači. On gaji pšenicu, ječam, lucerku i senokos, a narednih dana posejaće sunckokret i kukuruz.

Opširnije čitajte na portalu Danas.

BONUS VIDEO – Marković: Skuplja setva – skuplji hleb

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar