Foto: Marén Wischnewski / Panthermedia / Profimedia, Nova.rs

Počela je sezona pravljenja džemova i slatkog, a sada su na redu jagode i trešnje. Kako biste pripremili ovu poslasticu potrebne su veće količine šećera, a do njih ovih dana u Srbiji nije lako doći.

Ljubica Sokić, Sanja Petrov

Vranje

Za pet tegli slatkog od jagoda, potrebno je oko 5 kilograma ovog voća i 5 kilograma šećera, kažu naše sagovornice. Kilogram jagoda u Vranju se na pijacama i u piljarama može naći za 200 dinara, dok je kilogram šećera i dalje između 90 i 100 dinara. Tako bi za pet tegli domaćeg slatka od jagode bilo potrebno oko 1500 dinara.

Za pripremu 10 tegli marmelade od jagoda, koja se više koristi od slatka, neophodno je oko 15 kilograma jagoda, objašnjavaju naši sagovornici, i tri kilograma šećera. Odnosno, za 10 tegli domaće marmelade od jagoda potrebno je oko 3.300 dinara.

Niš

Sezona pripreme džemova, slatka i sokova tek počinje tako da domaćice u Nišu nisu preterano zabrinute zbog nestašice šećera, a i poslednjih dana je snabdevenost prodavnica tim proizvodom sve bolja.

„U ovo doba godine pravim uglavnom džem od jagoda i to manje količine. Po receptu koji koristim, potrebno je šest kilograma jagoda, dva kilograma šećera i dva limuna. To će me koštati ove godine 1.400 dinara jer sam uspela da kupim šećer po „državnoj“ ceni od 85 dinara. Da sam morala da kupim pakovanje od pet kilograma koje u dragstoru u našem komšiluku i prodaju za 750 dinara, priprema džema košta bi me 150 dinara više“, kazala jeza Novu.rs Nišlijka Nevena Živković.

Prema njenim rečima, ukoiliko se bude odlučila da ove godine pripremi i džem od trešanja to će je isto koštati kao i priprema džema od jagoda, jer se trešnje na pijacama u gradu takođe prodaju za 200 dinara po kilogramu.

Na račun onih koji ovih dana kupuju velike količine šećera i prave zalihe, Nišlije zbijaju šale i kažu da je to sve zbog soka od zove, ali zaista mnoga domaćinstva prave taj sok jer priprema nije komplikovana, a zove ima izobilju u niškom kraju.

Za pripremu soka potrebno je 30 do 40 cvetova, dve do tri kesice limontusa i dva kilograma šećera. Ukoliko cvetove naberete u blizini i ne potrošite novac za gorivo da bi otišli do šume, priprema ovog aromatičnog napitka ne košta vas više od 200 dinara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar